Cosmopolitan och ostprovning

-

Att sluta äta ost är nog den enda anledningen till att jag inte skulle vilja prova ett veganskt liv. Ost är nämligen så himla gott! Allt från en god ostskiva på frukostmackan, att få smält ost på sin tacotallrik till att åka på ostprovning hos tex Osterian af Jemtland. Vår fredagskväll gick i ostens tecken då vi festade loss på en cosmopolitan och ostprovning.

Om vi börjar med drinken Cosmopolitan så är det en av Sagas favoriter, så det var hon som fick stå för blandandet denna gång. Men receptet, det kommer här:

4 cl vodka
2 cl triple sec (Cointreau)
2 cl limejuice
2 cl tranbärsjuice
Is
Ev apelsinskal för dekoration

Blanda all dryck i en shaker tillsammans med is och skaka drinken kall. Häll upp i snygga glas och dekorera med ett apelsinskal.

Cosmopolitan
Jag hann ta bilden innan Saga la dit apelsinskalet

Ostprovning

Ostprovningen denna gång var inget avancerat men ändå fyra olika ostar. En köpt hos Osterian och de tre andra har jag köpt här på Frösön i min närmaste butik. Jag skar upp alla ostar och la dem på varsin assiett och skrev en liten lapp för att veta vilken som var vilken. Jag ställde även fram hemkokt hallonmarmelad och köpt fikonmarmelad. Ett par olika typer kex och varsin (metall)tandpetare att plocka med. De ostar vi provade denna gång var dessa:

Jämten från Osterian
Appenzeller från Schweiz
Rökt cheddar från England
Maasdamer från Nederländerna

Cosmopolitan och ostprovning

Information om ostarna

Jämten är en semihård källarlagrad ost. Ystad på pastöriserad komjölk från Torsta, en av de första KRAV-certifierade gårdarna i Jämtland. De första 2 veckorna tvättas ostarna i saltvatten o vänds varje dag! Därefter flyttar dom till sin egen trälåda i jordkällaren. Ostarna ligger på halmen i lådan o vänds 1 gång i veckan och får där en fin blomstrande yta!

Appenzeller är en schweizisk hård ost med kittyta. Osten görs på opastöriserad komjölk. Namnet kommer av att osten tillverkas i kantonen Appenzell i östra Schweiz. Osten har tillverkats i mer än 700 år och har skyddad ursprungsbeteckning.

Cheddar är en engelsk ost, ljust gul till orange i färgen och med skarp smak, ursprungligen tillverkad i den engelska byn Cheddar i Somerset. Osten har tillverkats där sedan 1100-talet och lagrades ursprungligen i grottor i närheten av byn. Äkta cheddar är tillverkad av komjölk.

Maasdamost är en holländsk ost i Emmental-stil. Den är tillverkad av komjölk och lagras i minst fyra veckor. Den mognar snabbare än andra ostar gjorda i Nederländerna. Maasdam har inre tomrum, eller hål från mognadsprocessen, och en slät, gul svål.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar