Sjömansbiff är en rätt som tillhör samlingen Gamla svenska klassiker och en rätt som jag gärna satte tänderna i när jag fick chansen. Jag hittade en förpackning kött med kort-datum imorse och ville därför laga upp det samma eftermiddag. Sjömansbiff som ett snabbt långkok. Bryn på köttet och sen ner med alla ingredienser i samma gryta – sen får tiden göra sitt. Men det räcker med ca 45 min i grytan.
400 g sjömansbiff (gjort av tex innanlår nöt)
4 gula lökar (jag hade även 5 cm purjolök som fick hänga med)
4 stora potatisar, skalade och skurna i 5-6 mm tjocka skivor
Olja att steka i
Salt & peppar
Timjan
Porteröl, ca 33 cl
3 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
1 lagerblad
Persilja vid servering
Skär sjömansbiffen i tunna skivor (min förpackning var redan skurna i skivor) och bryn dem, lägg åt sidan. Bryn även löken en stund och ta sedan fram en gryta. Varva sedan kött, lök och potatis i grytan, varva med salt, peppar och timjan. Häll på porter och vatten samt smulade köttbuljongtärningar och ett lagerblad. Sätt på ett lock och låt småkoka i ca 45 min.
Ta av locket och smaka av. Strö ev på mera salt och peppar. Ställ fram grytan på bordet och strö över hackad persilja på toppen. En gammal svensk klassiker, sjömansbiff som ett snabbt långkok, äts tillsammans med senap och inlagda rödbetor.