På Daniels jobb så har de rullande schema för att fixa något gott fredagsfika. Den här veckan var det Daniels tur och han frågade om förslag. Då han älskar pepparkakor så föreslog jag pepparkaksrutor som adventsfika. En vaniljruta där mördegen är smaksatt med pepparkakskrydda. Helt ljuvlig kaka!
Vaniljrutor är lite meckiga att baka, då halva degen ska tryckas ut på ett bakplåtspapper i en ugnsform, sen på med den lösa vaniljsmeten och till sist det riktigt trixiga. Att fördela den andra hälften deg ovanpå. Jag brukar stå och tunna ut degen mellan mina händer och sen pussla ihop ett lock. Det går rätt bra och det blir helt ok snyggt.
Kakan:
250 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk pepparkakskrydda
2 dl creme fraiche
2,5 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
Blanda samman rumsvarmt smör och strösocker först, tillsätt sedan vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och pepparkakskrydda. Blanda till en deg. Tryck ut hälften av degen i botten på en bakform med bakplåtspapper. Min form är ca 20*30 cm stor.
Blanda ihop vaniljkesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten.
Smula/tryck ut resten av degen på kakan och grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och
serverar.