Annie på kontot Kalorismart postade ett recept som har gått viralt och som jag kände att jag ville prova. En julmustpasta med kyckling som sköter sig själv i ugnen. Typ. Det är bra att röra om ett par gånger så allt blandas, men i övrigt sköter den sig själv. Och den var jättegod! Jag lagade receptet (men tog lite mera spagetti och kyckling) när Daniels pappa och bror kom förbi och alla åt sig mätta.
Jag har ju lagat Pernilla Wahlgrens julmustkyckling för länge sedan och det är också en väldigt god rätt. Då det är hela kycklingfiléer så tar det lite längre tid i tillagningen dock. Testa ifall ni vill ha en liknande rätt med snyggare uppläggning.
200 gram spagetti
400 gram tärnad kycklingfilé
75 gram soltorkade tomater
200 gram färskost (jag tog med vitlök & örter)
2 msk tomatpuré
1 dl matlagningsgrädde 4%
4 pressade vitlöksklyftor
2 msk kycklingfond (eller 1 kycklingbuljongtärning)
1 dl julmust (sockerfri)
3 dl kokande vatten
Basilika, chiliflakes, salt
Parmesan
En sallad på sidan alternativt ett par morötter uppskurna i stavar.
Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Lägg i spagetti på längden. Skär kycklingfiléerna i munsbitar och strö ut över spagettin. Hacka soltorkade tomater och vitlök (ev en bit purjolök i slantar) och strö ut över kycklingen. Klicka ut färskost och tryck ut lite tomatpuré. Lägg dit en buljongtärning och häll på grädde, julmust och kokande vatten. Strö också över basilika, chiliflakes och salt. Sätt sedan in hela formen mitt i ugnen.


Låt formen stå i ugnen i ca 30-35 min och rör om ett par gånger under tiden. Ifall den kokar torrt så är det bara att hälla på mera vatten.
När du tar ut formen så rör du om en gång till och strör över riven parmesan och svartpeppar. Dags att ställa fram din julmustpasta med kyckling på bordet och låta familjen eller gästerna ta för sig.
