En av mina favoritefterrätter är pannacotta. Dels för att den måste förberedas, så den står redo i kylskåpet och väntar bara på pynt (= otroligt smidigt för middagsbjudaren). Och dels för att hemmagjorda pannacottor alltid är goda! Under 2024 års sista kväll så njöt vi därför av en nyårspannacotta med äppelkompott.

Jag säger hemmagjorda, för ute på restaurang så kan de vara förberedda inkl pynt och bara urplockade från kylskåpet. De är då för kalla när man får in dem till bordet (samma med Crème brûlée faktiskt). Men att få göra dem hemma och servera lite mera rumsvarma, så är de så goda!
Receptet hittade jag hos Filip Poon, en av alla mästerkockar som jag gärna följer på Instagram. Han presenterade en hel nyårsmeny i videoform (olika avsnitt) och jag kopierade hans förslag på efterrätt. Pannacottan innehåller gräddfil, vilket gör den lättare och fräschare, så prova om du inte gjort det förut. Jag har tidigare gjort en jättegod pannacotta med filmjölk, så jag visste att det skulle funka.
Nyårspannacotta med äppelkompott för minst fyra personer
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljsocker
3 dl gräddfil
Ev socker och guldpulver till glaskanten
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, de behöver åtminstone fem minuter för att mjukna. Om du vill kan du också pimpa glaskanten. Jag valde att fukta kanten med citron och sen doppa kanten i en blandning socker och guldpulver. Låt stelna innan du häller upp pannacottan.
Koka upp grädde, vaniljsocker och strösocker i en kastrull medan du vispar. Ta bort kastrullen från spisen och ifall du använder en vaniljstång – ta upp den (men spara, för du behöver den till äpplena sen).
Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma grädden. Tillsätt sedan gräddfilen vispa slätt. Häll upp i dina serveringsglas och ställ in i kylskåpet. De behöver minst två timmar för att stelna, gärna lite längre.
Äppelkompott
2 äpplen, gärna svenska
1 dl socker
1,5 dl vatten
4 st stjärnanis
1 vaniljstång (samma som från pannacottan)
Skär äpplena i mindre bitar och lägg i en bunke. Om du har kan du pressa lite citron på, så blir de inte lika lätt mörka i färgen.
Sätt igång en stekpanna och strö ut sockret. Smält sockret i stekpannan och dra den sedan åt sidan. Häll i vatten, vanilj och stjärnanis. Sätt tillbaka på värmen och låt sockret smälta helt. Lägg i äppelbitarna i några minuter och häll upp i en skål för att svalna.
Servering
Ta fram dina snygga glas där pannacottan har stelnat och fördela din äppelkompott. Sockerlagen blir en snygg gyllengul spegel ovanpå pannacottan. Pynta gärna med stjärnanis:arna så känns det extra festligt.

