Räkblandning med mango och avokado till nyår

-

Vår förrätt på nyårsafton var en lätt och fräsch räkblandning med mango och avokado. Serverad på friterat rispapper och en asiatisk majonnäs på sidan.

Fast det var nära att det inte blev någon förrätt det här året, för när jag skulle öppna mina avokados (hade köpt en trepack i min butik) så var 2/3 dåliga och jag fick kasta dem. Så besviken men ändå tur att den sista var helt ok och gick att använda. Så mitt tips är att köpa någon avokado extra, så ni inte står och faller med en enda.

Jag skrev inte upp exakta mått på nyårsafton, utan nedan recept är en hel del på en höft. Smaka av och smaka av igen. Men bli inte avskräckt – det var såå gott!

Räkblandning med mango och avokado till nyår

Räkblandning för fyra förrätter

1 avokado
0,5-1 mango (olika mycket fruktkött beroende på hur stor kärnan är)
Skalade räkor
Valfri chili, jag tog Sriracha (för det finns alltid hemma + lätt att dosera)
Limesaft
Koriander (jag tog hackad från frysen)
Citronpeppar
Olivolja

Asiatisk majonnäs

1 dl majonnäs
Ca 1 msk Soja Ponzu Lemon
Ca 0,5-1 tsk Sesamolja
Limesaft

Friterat rispapper

1 rispapper klippt i fyra kvartar
Olja att fritera i

Ev toppa med rostade sesamfrön

Tillagning

Mise en place (att förbereda) är verkligen the shit på nyårsafton. Hacka och blanda på förmiddagen, sätt på plast och ställ in i kylen. Då är det såå mycket enklare när maten väl ska tillagas. Det går även att fritera rispapperet i förväg och förvara det torrt och stötfritt så går det bra.

Gör din räkblandning utan avokado först. Blanda runt och smaka av – tillsätt sedan avokado och blanda runt försiktigt en gång till, du vill inte mosa sönder avokadon nämligen.

Rör ihop din asiatiska majonnäs. Mät upp majonnäs i en skål och tillsätt Ponzu, sesamolja och limesaft. Smaka av.

Vid servering

Ta fram dina finaste assietter och lägg på ett friterat rispapper. Skopa upp och fördela räkblandningen. Toppa med lite av den asiatiska majonnäsen och ställ fram din förrätt. Ställ även fram resterande majonnäs, så dina gäster får ta mera om de vill ha. Den här varianten var enklast att äta med händerna, så risk för kladd.

Alternativ servering: att lägga upp av räkbladningen direkt på assietten, ringla majonnäs ovanpå och servera friterat rispapper på sidan. Då kan dina gäster själv välja att lägga på en tugga av räkblandningen. Äta upp den tuggan och sen fortsätta. Förmodligen den minst kladdiga serveringen.

Räkblandning med mango och avokado till nyår


Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar