Åh jag gjorde en så god middag häromdagen så jag måste få tipsa vidare! Inspirationen hittade jag inne på Köket och Jennie Walldén men jag gjorde om den en aning. Tog lite vad jag hade hemma och det blev faktiskt otroligt gott! Mitt recept nedan med Jennies variant inom parantes.
Det är en del ingredienser men ifall du gillar thai så har du nog det mesta hemma redan. Ett tips är att förbereda det mesta, för det är mycket som ska hända nästan samtidigt. Så gör dig själv en tjänst och ordna en snygg ”mise en place” till dig själv. Det är roligare att laga mat om man har förberett och slipper känna stress.
Curry
1-2 gula lökar (Jennie hade schalottenlök istället)
2 klyftor vitlök
5 cm färsk ingefära
neutral matolja, till stekning
Ca 1 msk chipotlepaste (eller 2 msk röd currypasta)
1 citrongräs
Koriander från frysen (1 kruka färsk koriander)
400-450 ml kokosmjölk (burkarna med 400 ml finns väl inte kvar? Jag tog 2 små tetrapak istället)
1 dl vatten
2 msk fisksås
0,5 msk strösocker
3 kaffir limeblad (eller zest från 1 lime)
0,5-1 limefrukt
100 g vitkål (eller 150 g pak choi)

Räkorna
3 klyftor vitlök
neutral matolja, till stekning
0,5-1 tsk chiliflakes (eller mer om du vill ha mer hetta)
Ca 200 g skalade räkor (de som var kvar sedan nyårsafton, men vi var bara tre som skulle äta). (Jennie använder 500 g jätteräka, skalade)
0,5 limesaft
Jasminris (till servering)

Tillagning
Börja med curryn och riset. Hacka all lök och riv ingefäran. Sätt igång en stekpanna och även riskastrullen. Ta olja i botten på stekpannan och fräs löken och ingefäran ett par minuter. Tillsätt sedan chipotlepaste och låt fräsa ca 1 minut till. Tillsätt sedan kokosmjölk, vatten, fisksås och citrongräs som du har bankat sönder en aning (bara banka med baksidan av din kniv – allt för att trasa upp citrongräset en aning och få den att avge smak).
Tillsätt även lite socker, kaffir-limeblad (eller limezest) och vitkål som du skurit i mindre strimlor. Låt puttra medan riset kokar klart.
Hacka vitlöken som du ska ha till räkorna. Värm en ny stekpanna, ta i lite olja i botten. Låt chiliflakes och vitlök fräsa endast någon minut och lägg sedan ner räkorna. Låt bara räkorna bli varma – om de ligger för länge så kan de bli sega. Smaksätt till sist med limesaft.
Uppläggning
Ta fram snygga tallrikar med lite djup i, då det är en del vätska. Börja med ris och skopa sedan över av currysåsen. Toppa till sist med räkorna och ännu mera koriander ifall du gillar det. Njut av din thaicurry med heta räkor tillsammans med familjen eller någon kär vän.


Så gott det ser ut! Älskar lite asiatisk touch på maten nu så här efter alla helger med olika traditionella maträtter ;) Önmskar god fortsättning!
God fortsättning till er också! :)
Och jag håller med – så gott med något annat när man ledsnat på julmaten. Vi slevade i oss denna thaicurry då det var så gott!