Saga drog till Åre i mitten av december för att jobba säsong som kock. Då vi inte ville fira julafton redan då, så har hennes julklappar fått stå orörda sedan dess. Men igår kom hon hem en sväng (tyvärr för att gipsa handleden på akuten) och då körde vi julafton i mitten av januari istället. Julmusik och tomteluvor plus att jag serverade Evas svampomelett, ett måste till jul. Och även till andra månader under året såklart. En omelett är både billig och mättande, så kör på den under fattiga januari.
Evas svampomelett kom in i mitt liv i samband med Daniel, då Eva var hans mormor och hon hade alltid gjort denna omelett till hans jular. Omeletten fick genast genomslag även i min familj, så den traditionen har vi fortsatt med.
För en omelett lagom för tre personer så gjorde jag så här:
3 ägg
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl vetemjöl
4 dl mjölk
Smör till formen
Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en form. Smöra formen och ta fram en bunke. Vispa äggen och tillsätt salt, bakpulver, mjöl och mjölk. Häll ner i den smörade formen och sätt in i ugnen ca 30 min.
Svampstuvning
Valfri svamp, jag tog både champinjoner och rödgul trumpetsvamp
25 g smör
ca 0,5 dl vetemjöl
Mjölk
Salt och peppar
Ev hackad gräslök på toppen
Hacka champinjonerna i mindre bitar och lägg i en torr stekpanna och svag värme. Låt svampen vätska av sig en aning och tillsätt sedan lite smör som de får fräsa några minuter i.
Ta fram en kastrull och lägg ner smör. Låt smälta och tillsätt sedan vetemjöl. Vispa och tillsätt mjölk lite i taget för att kunna vispa ihop det till en stuvning. Tillsätt mjölk tills du får en lagom konsistens. Tillsätt den stekta svampen och smaksätt hela svampstuvningen med salt och peppar.
När du tagit ut omeletten från ugnen, så breder du ut svampstuvningen ovanpå och pyntar med hackad gräslök. Vips har du Evas svampomelett klar och redo för servering! Så god och en tradition i vår familj.
