Jag hade en halv burk kondenserad mjölk ståendes i kylen och har inte riktigt vetat vad jag ska göra av den. Jag kastar ingenting som går att äta och det går alltid att göra något av de rester man har hemma i kylskåpet. Kondenserad mjölk är till exempel supergod att blanda ner i en hemmagjord glass. Perfekt inför helgen. Men även dessa enkla citronrutor med smultäcke. En snabb kaka som smakar så gott!
Receptet snubblade jag över på en sida som heter Ingmar.app som jag kanske får spana in lite närmare. Det här receptet är i alla fall rakt kopierat fastän jag bara gjorde hälften. Jag skriver dock hela receptet så får ni dela om ni vill.
120 g smör
1.5 dl farinsocker
2.5 dl havregryn
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Citronfyllning
400 g kondenserad mjölk sötad
0.75 dl citronjuice ca en mellanstor citron
3 tsk citronskal rivet
Sätt ugnen på 175°C och ta fram en ugnsform, ca 20*20 cm. Lägg också ner ett bakplåtspapper i formen. Mikra smöret i runt 30 sekunder så att det blir halvsmält, blanda ihop det med sockret, havregryn, mjöl och bakpulver.


Ta en annan skål och blanda kondenserad mjölk med citronjuice. Ta 2/3 av havregrynsblandningen och pressa ut jämnt i formen. Sprid ut citronfyllningen jämnt i formen och avsluta med att toppa med resten av havreblandningen.


Grädda i 20 min och låt svalna innan du skär kakan i bitar. Förvara dina enkla citronrutor med smultäcke i frysen, de tinar under tiden som kaffet kokar.
Och – kom ihåg bakplåtspapperet under kakan, då går det lätt att ta upp kakan ur formen och skära snygga bitar. Det är inte alls lika lätt utan bakplåtspapper kan jag meddela.

