Första vardagen efter att vi kommit hem från vår sköna Italiensemester så skulle det lagas middag (no surprise) till tre personer. En snabb titt i frysen där jag hittade blandfärs och i kylskåpet gjorde att jag skrapade ihop en riktigt god laddning Dan Dan-nudlar med vitkål och broccoli.
Sås
1 dl japansk soja
0,5 dl kinesisk soja
0,75 dl hoisinsås
1 msk risvinäger (kan uteslutas)
1,5 msk flytande honung
3 rågade msk jordnötssmör
Börja med såsen, så det inte blir för många moment på en gång. Lägg alla ingredienserna till såsen i en mixer och mixa samman till en slät sås. Om du inte orkar släpa fram mixern, så funkar det att bara blanda i en skål också. Ställ åt sidan.
Färsen
2 msk sesamolja
4 vitlöksklyftor
0,5-1 röd chili
500 g blandfärs
1 broccolistam (eller om du har broccoli-buketter? Men det funkar lika bra med stammen)
1 bit vitkål
Hetta upp sesamoljan i en stekpanna, och riv/pressa ner vitlöken. Hacka chilin och låt den få fräsa med. Tillsätt blandfärsen och bryn den. Tillsätt broccolistammen skuren i ganska smala skivor och vitkålen, också nerskuren till bitar. Låt fräsa några minuter. Häll ner såsen och låt alltihop puttra några minuter.
Till servering
Valfria nudlar
Jordnötter
Rostade sesamfrön
Ev paprika för att få in lite färg.
Ev salladslök
Koka valfria nudlar på sidan och när du hällt av dem, tillsätter du dem i stekpannan. Rör runt så alla nudlar får den goda färsen på sig. Häll också upp hela härligheten i ett stort fat.
Strö över jordnötter, rostade sesamfrön, ev paprikabitar eller salladslök för att få in lite färg. Varsågoda! Dan Dan-nudlar med vitkål och broccoli var precis vad vi alla var sugna på den här kvällen.
