Den här tiden varje år så brukar jag komma på att det med största sannolikhet kommer att bli bär även i år. Då brukar jag titta in i frysen och inse att jag varit alldeles för snål under vintern och att frysen behöver tömmas på bland annat bär. Men den här gången hittade jag också en påse valnötter som behövde användas upp. En god pasta med valnötssås blev därför middagen den dagen. Enkelt och ett bra sätt att använda upp råvaror jag har köpt hem och ett bra tips till Meatfree Monday.
Valfri pasta, jag valde linguini denna gång
1 skiva franska
2 dl gräddmjölk
150 g valnötter
3 msk olivolja
1/2 dl riven parmesanost
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
Sätt igång en kastrull för att koka pasta. Kantskär brödet och lägg i en mixer. Blötlägg brödet med gräddmjölk och fyll på med valnötter, en hackad vitlöksklyfta, parmesanost och lite olja. Mixa alltihop tills nötterna är söndersmulade och du fått en jämn röra. Smaksätt med salt och peppar.

Häll av pastan men spara lite av kokvattnet från pastan till såsen. Blanda ner röran i den nykokta pastan. Tillsätt också lite pastavatten så du får en krämig pasta. Ta fram ett snyggt fat, bottna med färsk spenat eller ruccola och lägg ut pastan ovanpå. Toppa med extra parmesanost och ett par drag med svartpepparkvarnen.
