En kollega och jag pratade häromdagen och jag frågade om hon börjat julpynta ännu. ”Nja, inte riktigt än – men svärmor har kommit med de första julkakorna och det är så gott! Smaken av saffran och pepparkakor. Mm”. Och genast vaknade lite mera julkänslor till hos mig. Jag gillar också julens smaker och vi kanske måste börja tidigare för att hinna njuta. Samma kväll så gjorde jag en laddning hemmagjorda pepparkakskryddor och bakade en pepparkaksrulltårta med saffranssmörkräm och lite lingon. Så gott och perfekt att börja preppa frysen med fikabröd.
Pepparkaksrulltårta
4 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 msk pepparkakskrydda (färdigköpt eller hemmagjord)
Sätt ugnen på 225 C. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda. Blanda ner det försiktigt i äggsmeten. Klä en plåt med bakpapper, vik upp kanterna lite så inte smeten rinner ut. Häll på smeten och grädda rulltårtan 5-7 min – håll koll, för det går fort.



Stjälp rulltårtan upp och ner på ett bakplåtspapper med socker på. Låt svalna en aning men inte för mycket. Den är lättare att rulla ihop om den fortfarande är lite ljummen – men inte så varm så smöret smälter.
Saffranssmörkräm
100 g smör
1/2 pkt saffran
1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
Ev lingon att strö över
Ta fram smöret en stund i förväg, det är lättare att blanda om smöret är mjukt. Vispa samman alla ingredienserna till en fluffig smet och bred den över rulltårtan. Toppa eventuellt med lingon.


Rulla ihop rulltårtan och ta hjälp av pappret. Låt rulltårtan ligga kallt en stund innan den skärs i skivor. Att servera pepparkaksrulltårta med saffranssmörkräm är ett perfekt fikabröd nu när det börjar nalkas adventstider.
