Bröd till höstens soppor och grytor

-

Hösten är verkligen tiden för både soppor och grytor. De kan få stå och puttra på i köket medans man hinner göra annat i sin lägenhet eller hus. Men sen vill jag också ha bröd till höstens soppor och grytor och här kommer ett väldigt enkelt och gott bröd som vem som helst av oss kan svänga ihop.

Jag har postat om det här nattjästa brödet tidigare men det är lite för bra för att baka något annat. Den här gången lät jag det stå framme i rumstemperatur i ca 6 timmar och det gick också bra.

1/8 av ett jästpaket
6,4 dl (eller 640g för att vara exakt) vatten
3 tsk (22 g) salt
2 finrivna morötter
Ca 14 dl (840g) vetemjöl
Ev solrosfrön på toppen

Jag satte igång degen vid 12 på dagen. Blandade allt, drog på plastfolie över degen och satte klockan på 20 min. Efter dessa 20 min så tog jag bort plasten och drog lite i degen. Plast och nya 20 min. Drog i degen igen och sen ytterligare 20 min under plast. Efter dessa sista 20 min lät jag bunken stå framme i ca sex timmar.

När det var dags att baka ut bröden så slog jag igång på ugnen i 220 grader. Sen tog jag upp degen på diskbänken och vek ihop degen ett par gånger. Dela din deg med en degspade till lagom stora bitar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper (plåten får gärna ha stått i ugnen innan så den är varm när du lägger på bröden), strö över solrosfrön och sätt in plåten i ugnen. Häll gärna ett glas vatten i en ugnsform i botten på ugnen. Då bildas ånga och bröden jäser upp bättre.

Bröd till höstens soppor och grytor

Låt grädda i ca 30 min eller när brödens innertemperatur är 98 grader, ta ut och låt bröden vila. Skär sedan upp bröden och njut av gott bröd till höstens soppor och grytor.

Bröd till höstens soppor och grytor
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel

Lämna ett svar