Dags för en temadag igen. Jag tar absolut inte tillvara på alla temadagar kring mat, men vissa är så bra så det vill man laga på den dagen. Idag är det rårakans dag 2025 och det klart att vi vill äta rårakor.
Det är så enkelt så det knappt är ett recept men ändå är det såå gott! Det är ju bara riven potatis och salt som steks i smör. En perfekt förrätt till alla fina middagar året om, kanske är det nyårsafton som behöver en förrätt?
800 g potatis
1 tsk salt
50 g smör
Skala och riv potatisen på ett rivjärn, den grova sidan. Lägg ut på en ren handduk och pressa sedan ut en del vätska. Blanda i salt.
Klicka i lite smör i stekpanna (gärna gjutjärnspanna) och låt smälta. Klicka sedan ut potatissmeten i pannan, platta till och stek i smör på måttlig värme. Stek rårakornas båda sidor. De ska bli genomstekta, frasiga och läckert bruna. Klart!
Jag serverade mina rårakor med hackad rödlök, en klick creme fraiche och lite rom (jag använde tångrom för att få en vegetarisk råraka). Toppa sedan med lite hackad dill och något drag med svartpepparkvarnen.

Ett annat alternativ är att servera med rårörda lingon och stekt bacon. Vill du ha ett vegetariskt alternativ, så tror jag att stekt halloumi funkar utmärkt till också.