Ännu en av mina favoriter. Risotto som går att göra med så många smaksättningar och jag har alltid ris och parmesan hemma, så jag kan koka ihop en god risotto när jag blir sugen. Lyxigt och enkelt med risotto, för det är så krämigt, så jag har sällan någon sås utan det känns lagom med risottons krämighet. Här är en standardsmaksättning hemma hos mig, men man kan blanda i lite vad man vill.
För fyra personer:
1 hackad lök
4 dl Avorioris
Smör till kastrullen
8 dl hönsbuljong (redan här kan man börja sin smakresa genom att välja smak på buljongen)
2 tomater i mindre bitar
Parmesanost
Börja med att koka upp buljongen så den är varm. Ta den hackade löken och riset och låt det fräsa en kort stund med smör i kastrullen. Rör så det inte bränns fast.
På förpackningen brukar det stå att det ska fräsa tills riset är genomskinligt, men jag har nog aldrig vågat vänta så länge.
När det fått fräsa en kort stund, häll på lite buljong och rör igen. Låt det stå och småputtra och häll på buljong med jämna mellanrum, tills buljongen är slut. Det brukar ta ca 20 min. Tomaterna kan man lägga ner halvvägs ungefär.
När riset känns klart, så ta det av plattan och rör ner riven parmesan. Jag gillar parmesan så jag brukar ha i ganska mycket, men det är valfritt. Börja med lite och häll på mera ifall det smakar gott. Kombinera med valfritt kött eller fisk/skaldjur. Går såklart också att äta precis som det är.
Andra tips på smaksättning:
Hackad svamp, helst någon med mera smak, typ kantareller
En burk majs, blir en märkbart sötare risotto
Sparris i mindre bitar
Skaldjur