Berlin dag 1 – eftermiddag

-

Efter Führerbunker och dess parkeringsplats behövde vi bara gå ett kvarter för att komma till Jude-monumentet. En imponerande samling betongblock som symboliserar Hitlers judeutrotning. Makabert, även om det inte ligger några judar begravda där.

Berlin judemonument

Efter lunchen, bestående av Risotto för mig och en sallad för Daniel, så gick vi vidare till Brandenburger Tor. Där var det avspärrat då det, i alla fall vad vi tror, skulle byggas en scen där fotbollsEM ska visas. Förmodligen mycket finare andra dagar, men ändå en imponerande portal.

BrandenburgerTor

Vidare ner på samma gata, som är kända Unter den Linden. Jag hade tänkt mig en lugn stillsam gata med doftande träd, men möttes av avspärrningar och byggarbetsplats. Där man kunde gå, så var det istället trångt. Inte vad jag räknat med och dagens besvikelse. Förtjänar inte ens en bild.

Inne på Fredrischstrasse så fick vi istället shoppa lite och gjorde några fynd. En kaffe på ett utefik, då vi framför allt behövde vila benen ?

Berlin kaffe

På vägen tillbaka så gick vi tillbaka till Judemonumentet och, precis som vi gissat, slapp köa till muséet en trappa ner. Där fick vi läsa mycket mera om vad som hänt och det var så planerat och så läskigt. En besökare som köpt ljudguidning i sina hörlurar, satt på en bänk och grät medans han lyssnade… Den mening som gav mig mest tanke var dock inledningsmeningen:

Judecitat

Sushi till middag, och det är en nyupptäckt måltid för mig. Men det är fräscht och man blir så skönt mätt. Ingen tung sten som ligger kvar i magen efter en köttmåltid t.ex. Mums!

Berlin sushi

 

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar