Jag hittade det här receptet inne hos Matplatsen, och var ju tvungen att prova dessa pepparkakssnittar. Dels älskar både jag och min dotter Alva vanliga kolakakor, men vi har även provat några varianter av dem. Daimsnittarna är också värda att prova och finns här på bloggen.
Sega pepparkakssnitt
ca 20-30 kakor
100 g smör, rumstempererat
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1-1 1/2 tsk pepparkakskryddor
1 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
Blanda allt i en bunke och knåda i hop det till en deg (smaka av med pepparkakskryddorna, tillsätt mer om så önskas). Dela degen i två bitar och forma två avlånga korvar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta till dem med fingrarna. In i ugnen, 175 C, ca 12-15 min. Ta ut plåten och skär kakorna på snedden innan de kallnat.
Vi serverade kakorna med årets glögg 2016, med smak av kråkbär. Har ni smakat? Vad får den för betyg av er?
När vi fikade, så pratade vi om ängeln i bakgrunden och Daniel undrade hur länge jag haft den? Jag visste att jag köpt den på mitt första riktiga jobb, på blomsteraffären i Nordmaling när jag jobbade under hösten 1996-1997 någongång. 20 år gammal alltså, och den har hängt med mig varje jul sedan dess. Roliga minnen. Sedan finns det julsaker från min mamma och pappa, som också skapar minnen, men den här ängeln vet jag att jag köpte helt själv. För egna pengar. Har ni några julsaker som är sådär alldeles speciella?