Filmjölkslimpa med pepparkaksfeeling

Filmjölkslimpa är ju gott, så då måste filmjölkslimpa med pepparkaksfeeling vara ännu godare? Jag hittade Norrmejeriers nya pepparkaksfil på affären när jag handlade och ville såklart prova. Förutom att det var en väldigt god fil, så hittade jag också deras recept på pepparkaksbröd på förpackningen. Jag hade inte riktigt samma råvaror hemma, så mina bröd blev en variant av deras bröd. Så här gjorde jag:

3 dl grovt rågmjöl
3½ dl grahamsmjöl
1½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ dl solrosfrön
1 dl torkade fikon
1 dl torkade plommon
1 dl mandel
1 dl honung
4 dl filmjölk med pepparkaksfeeling
Solrosfrön som dekoration

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka fikon, plommon och mandel. Blanda ihop mjölsorterna, bikarbonat, salt och solrosfrön. Häll ner fikon, plommon, mandel, honung och filmjölk och blanda runt alltsammans.

pepparkaksbrod

Lägg ett bakplåtspapper i två brödformar och häll ner smeten/degen i formarna. Toppa med solrosfrön och sätt in i ugnen. Ca 50 minuter i ugnen.

pepparkaksbrod1

Resultatet då? Otroligt gott bröd att bara ha lite Philadelphiaost på, direkt de kom ur ugnen. Också givet val till morgondagens frukost. Men varken jag eller Daniel kände någon pepparkaksfeeling i det färdiga brödet. Kanske är filen bäst som fil och så kan man ha vanlig filmjölk i brödet? Är det någon av er läsare som provat? Vad tyckte ni?

Filmjölkslimpa med pepparkaksfeeling

3 thoughts on “Filmjölkslimpa med pepparkaksfeeling

  1. Går det att krydda upp den lite hårdare med andra pepparkaksgrejer? Jag gillar ju verkligen den smaken men som du skriver, det var ingen jättetouch av det i den här versionen. Ändå saftigt och gott bröd!

    1. Jag skulle kunna krydda upp smeten/degen med mera pepparkakskryddor nästa gång, så smakar det nog mera. Så det blir fler försök! :)

Kommentera