Lördagssoppa med jordärtskockor

En god och lite lyxig soppa, perfekt att ha en lördag antingen till förrätt eller varmrätt, är soppa gjord på jordärtskockor. Man kan välja att servera den vegetarisk, eller om man vill toppa med knaperstekt bacon. Ifall det är en varmrätt, så servera gärna någon smörgås intill, så det blir mera mat på så sätt. Så här gjorde jag i lördags för två personer:

300g jordärtskockor
1 vitlöksklyfta
½ l vatten
Grönsaksbuljong eller fond
En stor klick Bonjour mjukost, Gröna oliver och örter (valfritt)
1 dl grädde
1 dl riven parmesan
Salt & peppar
1 pkt bacon

Borsta jordärtskockorna och dela dem och vitlöken i mindre bitar. Behåll gärna skalet på, så får man mera smak. En kastrull med vatten, buljong eller fond. Lägg ner jordärtskockorna och vitlöken. Låt koka tills jordärtskockorna är mjuka och mixa sedan till en slät soppa. Häll ner mjukosten och grädde och ställ på spisen igen. Låt koka upp och smaksätt med salt och peppar.
Vänd ner parmesan och rör runt. Knaperstek baconet och servera på sidan.

Lördagssoppa med jordärtskockor

Kommentera