Roberts Tiramisu

-

Jag har försökt göra Tiramisu, då det är en efterrätt som jag verkligen tycker om. Jag har försökt både två och tre gånger, men resultatet har blivit så dåligt så jag inte ens har ätit upp efterrätten, utan kastat den (och det, mina vänner, det händer extremt sällan!). Men så fick min svåger Robert för sig att göra en efterrätt och bjuda oss på. Min svåger är kanske inte den mest köksvana personen jag känner (ursäkta Robert), så jag hade ganska låga förväntningar på efterrätten – bara roligt att någon annan vill laga en rätt och bjuda oss på.

Döm om min förvåning då han ställer fram en stor form med Tiramisu. När jag dessutom tar för mig en bit och smakar så kom nästa ögonbrynshöjning – det smakade ju jättegott! Jag har tänkt be honom om receptet, men det är väl kanske ännu bättre ifall Robert får visa själv? Här kommer alltså Roberts Tiramisu för ca 6 personer:

6 äggulor
6 msk socker
2 äggvitor
750 g Mascarponeost
Savioardikex, vi hade 14 st men det får gärna vara några till.
3 dl kaffe
6 cl Disaronno
Kakao att strö på toppen

Börja med att separera äggulor och äggvitor. Om du vill, spara fyra äggvitor och gör maränger en annan dag. Vispa äggvitorna först, så de blir ett fast skum. Blanda sedan sockret med äggulorna och vispa ihop det. Blanda sedan ner Mascarpone-osten i äggulesmeten, lite i taget och vispa under tiden. Avsluta smeten med att blanda ner de vispade äggvitorna.

Roberts Tiramisu

Ta fram din form och ställ på bänken. Ta fram en tallrik, stor nog att rymma Savioardikexen. Mät upp kaffe och Disaronno i tallriken. Ta hälften av kexen och doppa dem en och en, sida för sida i kaffet och lägg sedan kexet i formen. Lägg på hälften av äggsmeten och fortsätt sedan med den andra hälften kex. Doppa i kaffet och lägg ut. Toppa med den sista smeten och ställ in formen i kylskåpet, minst ett par timmar, men det funkar också över natten. Pudra över kakao vid servering.

Ifall det blir rester kvar, ställ in i frysen och ät som glass vid ett senare tillfälle. Det är också otroligt gott!

Vi tog vår fika som en premiärfika utomhus, härligt med både värme och ljus. Nu kan sommaren få komma.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

2 KOMMENTARER

  1. Fantastiskt att den uppskattas! ??
    Det är riktigt god och går att prova sig fram till egna varianter!
    Sedan är det (nästan) det enda jag kan ??

Lämna ett svar