Focaccia

Focaccia är ett sådant gott bröd, som man inte behöver något smör eller ost till. Det är så gott som det är (om man vill så kan man såklart ta smör och ost till, det blir också gott)! Degen är ganska lös, men det ska den vara. Den här gången valde jag att göra i två formar och körde två olika smaksättningar. Det finns fler smaksättningar, det är bara att prova sig fram.

4 dl ljummet vatten
20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst) eller 2 tsk torrjäst
0,5 dl olivolja
Ca 9 dl vetemjöl special
2 tsk salt
1 tsk socker

Pesto på det ena brödet
Rosmarin, olja och flingsalt på det andra brödet

Smula sönder och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ordentligt och länge tills du får en smidig deg. Tycker du att degen är för lös och svårarbetad så kan du tillsätta mer mjöl. Låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Klä en form med bakplåtspapper eller pensla med olja. Häll ut degen direkt i formen och tryck ut degen med fingrarna. Lägg på en av smaksättningarna. Täck och låt jäsa 1 timme.

Värm ugnen till 220 °. Ta in din focaccia mitt i ugnen. Grädda brödet i ca 25-35 min, beroende på hur tjockt ditt bröd är. Låt svalna på galler eller servera genast. I vårt fall så blev det här tillbehör till dagens jordärtskockssoppa, riktigt gott!

Focaccia

Kommentera