Äppelrutor med citrontopping

-

Här kommer mjuka äppelrutor med citrontopping. En god kaka som man gör i en större form, så det räcker till många. Jag använde min långpanna som är 36*40 cm och det var för stor form (istället för rekommenderade 35×25 cm), så kakan blev lite för tunn. Nästa gång ska jag använda en mindre form, så det blir mera kaka. När jag nu använde min långpanna, så räckte inte toppingen helt heller, så bättring till nästa gång.

225 g smör, mjukt
3 dl strösocker
4 ägg
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
3–4 röda äpplen
2 msk strösocker
1½ tsk malen kanel
ca ½ dl frysta lingon (valfritt)

Citrontopping
125 g smör, mjukt
200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
1½ tsk vaniljsocker
1½ msk pressad citron
Börja med att ta fram smöret en stund innan, så det hinner bli mjukt. Sätt ugnen på 200 grader. Rör det mjuka smöret och sockret ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver, blanda ner det i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Vänd dem i socker och kanel som blandats. Lägg klyftorna ovanpå smeten. Strö över lingonen och sätt in formen i nedre delen av ugnen, ca 30 min.

Vispa samman ingredienserna till toppingen och bred krämen på kakan när den kallnat. Låt stelna i kylen. Skär i rutor. Enklast är det att skära mellan äppelklyftorna och mellan raderna, då får du snyggast rutor.

Äppelrutor med citrontopping

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar