Svalbard dag 1

-

Svalbard dag 1 började tidigt, och med ganska lite sömn i kroppen. Uppstigning kl 06.50 och frukost innan vi blev hämtade på hotellet av Svalbard Wildlife Expeditions och nerskjutsade till deras kontor vid strandkanten. Genomgång av dagens tur och så blev vi utrustade med dagens lunch och torrdräkt. Vi gick ner till strandkanten och fick varsin dubbelkajak samt instruktioner hur de funkade. Jag har paddlat kajak förut men det var första gången för Daniel.

3 km paddling över Adventfjorden, innan vi klev iland och klädde av oss torrdräkterna på andra sidan. Ladda våra ryggsäckar och sen gav vi oss iväg. Från havsnivå upp till Hiorthfjellets topp, 900 höjdmeter upp. Vi var tio hugade vandrare och två guider, Örjan och Jasper, med varsin bössa på ryggsäcken. Svalbard är en väldigt stor ö-grupp, men det finns också 3500 isbjörnar här, och man vet aldrig när de dyker upp. Därför är det ett krav med bössa ifall man vill gå utanför Longyearbyen.

Vi gick och gick, långsamt uppför ibland och brantare uppför ibland. Vi hade hela tiden någon att prata med, då våra medvandrare var från olika delar av världen, och alla var sociala och sugna att få veta mera om varandra. Våra medvandrare kom ifrån Australien, USA, Frankrike, Norge såklart och så vi från Sverige. Då alla kom från olika delar av världen och pratade kors och tvärs med varandra, så blandade vi svenska, norska och engelska hej vilt. Jag kom på mig själv flera gånger att svara australiensarna med svenska, för att det ändå kändes naturligt.

Vi stannade för en fika, då våra guider bjöd på kaffepulver eller saft (vi bar själva en termos med varmt vatten) och Ballerinakex. Sen gick vi några hundra höjdmeter till innan det var dags för lunch. Innan vi startade kajakturen, så hade vi fått välja vilken frystorkad mat vi själva ville äta. Jag hade valt Chili con Carne, vilket blev klart på 10 min efter att jag fyllt på med varmt vatten och rört om. Helt ok lunchutsikt!

Vid lunchen så diskuterade vi också inom gruppen vilken topp vi ville gå upp på, och alla valde den lägre toppen Adventtoppen (786 möh) men också den topp som var spetsigast och längst ut, där vi skulle få störst behållning av våra 360 grader. Ifall vi valt den planerade toppen på Hiorthfjellet så hade vi, enligt våra guider, kommit upp på en kilometerbred topp där det hade varit svårt att få samma utsikt som man får när man står på en spetsig topp.


Toppen inom sikte!

Uppe på toppen var det, som vi hade sett fram emot, helt magisk utsikt 360 grader. Jag är en sucker för fjällutsikt och här fick jag så jag teg. Jag hade kunnat stå där än idag och bara titta på bergen och topparna, det är så häftigt! Väl uppe på toppen fick vi också veta att fru australiensare fyllde år precis den dagen, och hade fått toppturen som present. Vilket härligt sätt att fira sin födelsedag!

Många bilder senare så började nerstigningen ner mot kajakerna igen. Alla höjdmeter som är så jobbiga på vägen upp, går så enkelt på vägen ner och man känner sig märkligt pigg i benen. Vi hittade ett par snöfält, där vi kunde sätta oss på rumpan och åka rutschkana 30-50 meter. Tyvärr så ramlade herr australiensare och gjorde illa handleden under vår vandring neråt, men i övrigt så var alla sprudlande glada hela dagen. Ner till kajakerna, på med våra torrdräkter och sen samma 3 km tillbaka till Longyearbyen.

En fantastisk och magisk dag på alla sätt! Mängder med upplevelser, mängder med vackra vyer, 12 väldigt trevliga människor som ville samma sak som vi och en skön trötthet i hela kroppen. Vi var in till hotellets restaurang och åt vår middag och ett glas vin, men sen stupade vi i säng och somnade gott!

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Glögg som fredagsdrink

Hyfsa till dig tack!

Chorizopizza med grönkål

Goda chokladkottar till advent

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar