Limecurdgrottor

-

I Sverige är ”fika” ett välkänt begrepp, och jag har klistrat in lite information från Wikipedia längst ner, om just begreppet fika. Till sitt fika är det gott med kakor tycker jag, och en väldigt god småkaka är hallongrottor. Helst den med marsanpulver i. Har ni inte testat det, så måste ni prova. Jag har provat göra en variant med citrongrottor, och nu var det dags för limecurdgrottor istället.

En klassisk kaka som är bra att ha redo i frysen. Den tinar medan kaffet kokar, så enkelt att ha kakan som en fikareserv för oväntat besök. Gör så här för ca 20 kakor:

125 gram smör
3/4 dl socker
3/4 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1/2 dl marsanpulver för kokning
limecurd

Ta fram smöret och dela i mindre bitar. Gör gärna det en stund innan, så hinner det mjukna och bli mera lättarbetat. Sätt igång ugnen på 200 grader.

Blanda ner torrvarorna och blanda ihop till en deg. Ifall smöret blivit för mjukt, så kan man ställa in bunken i kylen en stund, så hårdnar smöret igen och det blir mindre kladdigt att rulla bollar. Ställ ut ca 20 småkaksformar på en plåt och rulla bollar av degen.

När degen är slut, så gör ett tumavtryck ner i varje boll (jag doppar först tummen i lite mjöl, så blir tummen inte kladdig) och lägg en klick limecurd i tumavtrycket. Grädda dina limecurdgrottor i ugnen ca 10 min, håll lite koll på slutet.

Låt svalna och njut sedan av väldigt goda limecurdgrottor.

Limecurdgrottor

Visste du att? Info från Wikipedia
Fika är en social institution i Sverige. Det innebär att man tar en paus från en aktivitet för att dricka kaffe, te eller någon annan dryck, med eller utan tillbehör, vanligen tillsammans med andra.

En fika kan vara allt från 15 minuter till 45 minuter. Till drycken brukar man ofta äta någon form av sötsak, kallad fikabröd, klassiskt brukar det vara bullar och/eller kakor. Denna tradition av en kaffepaus med något tilltugg är centralt i svensk kultur, med svenskar som en av världens största kaffekonsumenter.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pizza på ett kick

Kycklinggryta med dadlar

Den klassiska ananaspajen

MarryMe kycklinglasagne

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar