Lax Stroganoff

-

För er som följt mig ett tag, så har ni kanske uppfattat kopplingen mellan mig och Tina Nordström? Ni vet, kocken som myntade uttrycket ”Jättegott!” med bred skånska. Hon som var med i matlagningsprogrammet Mat och där jag upptäckte henne. Jag var som förtrollad av hennes personlighet och hur enkelt hon lagar god mat. Så tack vare Tina föddes mitt matintresse (kanske hade det kommit ändå men det är oviktigt).

I alla fall så såg jag att hon tipsade om sin stroganoff med lax och att det är hennes familjs favorit-vardagsmiddag. Jag har bara kopierat receptet då jag tror att hennes smaker är bra som de är.

1 rödlök (jag hade bara gul lök hemma, så det går också bra)
2 vitlöksklyftor
500 g laxfilé utan skinn
1 tsk rökt paprikapulver
1⁄2 tsk spiskummin
1⁄2 tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré
3 msk chilisås
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1⁄2 dl vispgrädde
2 dl vatten
salt och vitpeppar ur kvarn rapsolja och smör till stekning
kokt basmatiris till 4 portioner + 1⁄2 tsk salt till riskoket
1 1⁄2 dl gräddfil

Sätt igång en kastrull för att koka ris. Skala och hacka lök och vitlöksklyftor. Skär laxen i lite större tärningar. Fräs lök och kryddor i rapsolja och smör. Tillsätt tomatpuré, chilisås, krossade tomater, grädde och vatten. Låt sjuda sakta i 10–15 minuter.

Tillsätt laxbitarna och låt puttra i 2–3 minuter till, så att laxen blir tillagad. Det borde stämma bra i tid med att riset är färdigkokat. Servera din lax stroganoff med riset och en klick gräddfil.

Min Lax Stroganoff

Visste du att? Info från Wikipedia
Efter att Tina Nordström deltagit i Årets kock-tävlingen år 2000 upptäcktes hon av TV. Hon medverkade efter detta ett antal gånger som kock i Nyhetsmorgon på TV4, varefter hon år 2001 rekryterades av Sveriges Television. Där medverkade hon i matlagningsprogrammet Mat, som hon gjorde tillsammans med Tomas Tengby. Programmet blev en stor succé och gick i sju säsonger. Utropet ”Jättegott!”, sagt på karaktäristisk skånska, har kommit att bli hennes signum.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar