Bananplättar

-

Ibland behöver man bara ett snabbt mellanmål, men vi vuxna vill också gärna att det där lilla snabba mellanmålet ska vara bra mat. Både för oss själva men också för våra barn och deras blodsockernivå. Ett snabbt mellanmål med bara fyra ingredienser är bananplättar (eller pannkakor om man vill att det ska gå ännu fortare).

Enkla, goda och bra mat. Perfekt! De får bli veckans Meatfree Monday, för oss som vill minska mängden kött i vår vardag.

2 bananer
4 ägg
1 tsk vanilj, pulver
1 krm salt
smör eller olja, att steka i

Börja med att sätta en plättpanna (eller stekpanna för pannkakor) på plattan – smeten går så fort, så det går att börja grädda direkt.

Skala bananerna och bryt dem i mindre bitar. Mixa med en mixerstav så det blir ett bananmos. Häll ner fyra ägg och fortsätt mixa till en smet. Smaksätt med vaniljsocker och salt och sätt sedan igång att grädda.

Bananplättar

Servera dina bananplättar med valfri topping, jag själv väljer gärna keso och någon hemmagjord sylt, men det funkar lika bra med grädde, sirap, nutella eller vad ni nu gillar att ha på era plättar.

Visste du att? Info från Wikipedia

Plättar är en maträtt som består av små, vanligen runda, pannkakor som gräddas i stekpanna eller i en särskild plättlagg. Standardingredienser är mjöl, ägg och mjölk. Plättar kan serveras med pannkakstillbehör. Plättar bakade med bovetemjöl brukar kallas blinier och är vanliga i Ryssland.

I delar av Småland, Skåne, Blekinge, Norrbotten, Västerbotten och Finland kallas alla typer av pannkakor eller plättar som gräddas på spisen för plättar, oavsett hur stora de är. De mindre kallas ofta småplättar för att särskilja dem från de stekpannestora.

Plättar är historiskt en festligare form av pannkaka med dyrare ingredienser som till exempel grädde, därför gjordes de mindre.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelPamplemousses Mauritius
Nästa artikelLimecurdgrottor

Kommentera