Bondkakor, min mammas recept

-

Jag har några handskrivna lappar kvar från det att jag bodde hemma och då jag gärna tillbringade min tid med min mamma i köket. Hon var en pysslare i köket, så hon höll oftast på med något där. Lagade mat, bakade, syltade osv. Hon hade ofta en eller flera kaksorter i frysen, redo att ta fram ifall det kom främmande eller om vi i familjen skulle fika.

En kaksort som jag gillade mycket var bondkakor och här kommer min mammas recept. Det kanske är samma recept i vilken bakbok som helst, men det här receptet är uppskrivet från mammas receptpärm. En småkaka som påminner lite om kolakakor, då det är sirap även i den här, men den har ändå en helt egen smak. Så god!

200 g smör
2 dl socker
2 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 dl sötmandel

Ta fram smöret en stund innan så det hinner bli mjukt att jobba med. Under tiden kan du också hacka din sötmandel.

Arbeta in socker och sirap i smöret och fyll sedan på med vetemjöl, bikarbonat och hackad mandel. Blanda det som går i bunken men häll sedan ut degen på ett bakbord/bänkskiva och jobba ihop degen med händerna. Den är ganska smulig och lite klurig att få ihop, men ge dig inte, utan jobba på.

Rulla degen till två rullar, ca 4 cm i diameter och lägg dem på en tallrik. In i kylen så att smöret i degen får stelna igen. Min mamma brukade sätta in degen ena dagen, och grädda kakorna dagen efter, så degen fått stå hela natten i kylen.

Dag två så sätter du ugnen på 200 grader och lägger ett bakplåtspapper på en plåt. Tar ut degen ur kylen och skär dina kakor med en vass kniv, ca 0,5 cm tjocka. Grädda dina bondkakor och servera sedan tillsammans med en kopp kaffe, te eller ett glas saft. En för mig väldigt klassisk småkaka, som är väldigt god.

Bondkakor

Visste du att?

Fika är en social institution i Sverige. Det innebär att man tar en paus från en aktivitet för att dricka kaffe, te eller någon annan dryck, med eller utan tillbehör, vanligen tillsammans med andra.
En fika kan vara allt från 15 minuter till 45 minuter. Till drycken brukar man ofta äta någon form av sötsak, kallad fikabröd, klassiskt brukar det vara bullar och/eller kakor. Denna tradition av en kaffepaus med något tilltugg är centralt i svensk kultur, med svenskar som en av världens största kaffekonsumenter.

Källa: Wikipedia

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar