Rostad purjolök och blomkålssoppa

-

En god vegetarisk soppa som jag hittat hos Arla är en rostad purjolök och blomkålssoppa. Jag gillar soppor och egentligen skulle jag vilja äta någon soppa åtminstone en gång varje vecka, men det är faktiskt rätt sällan jag gör det.

Tänk en god soppa med ett gott bröd på sidan, en lugn kväll utan en massa måsten, kanske ett par tända ljus på sidan. Det behöver inte vara svårare att få till lite vardagslyx mitt i veckan.

900 g blomkål
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
Flytande smör till långpannan
7 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 dl grädde
1 dl sötmandel
1 tsk salt

Sätt ugnen på 200°. Ansa och skiva purjolöken, spara ev lite till garnering. Lägg den i en smörad långpanna. Skär blomkålen i mindre bitar och lägg i långpannan. Lägg också ner valfri mängd vitlök, jag valde två klyftor. Ta lite smör på toppen och strö på salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen ca 15 min tills allt fått fin färg.

Lägg över i en rymlig kastrull och häll på vattnet och fond. Koka upp och låt koka i ca 5 min, tills grönsakerna är mjuka. Ta av kastrullen från plattan och mixa soppan slät. Häll på grädde och låt soppan koka upp. Grovhacka mandeln. Servera soppan ur en snygg tallrik/skål och toppa soppan med mandel och ev lite purjolök vid servering.

Rostad purjolök och blomkålssoppa

Visste du att?

Gränsen mellan soppa och å ena sidan stuvning och å andra sidan grytor är flytande (Göteborgsskämt eller? ;) )
Soppor brukar dock vara tunnare än stuvningar med högre vätskeinnehåll. Stuvningar serveras dessutom ofta som tillbehör som en maträtt som är en lika viktig del av måltiden, medan soppa normalt serveras som ”huvudattraktion” (om än ibland med tillbehör). Grytor har ofta lägre andel vätska och högre andel fasta ingredienser i större bitar än soppor, och är vanligare som huvudrätt serverade med tillbehör.

Skillnaden mellan soppa och sås är att soppa är avsedd att ätas som en maträtt, medan såsen används som ett tillbehör till fastare maträtter.

Källa: Wikipedia

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera