Falafel, min premiär

-

Veckans Meatfree Monday kommer här. Jag har varit sugen att testa falafel länge, men inte kommit mig för. Jag fick vatten på min kvarn förra veckan, då en kollega hade egengjorda falafel med sig i matlådan, och de såg väldigt goda ut. Hem, googla och sätta fart med falafel, min premiär.

Jag har fått min inspiration både från Coop/Lotta Lundgren och Köket.se/Nidal Kersh, så min falafel är någon blandning dessa två emellan. Viktigt att göra falafel med okokta kikärtor, som fått stå och svälla sedan dagen innan. Jag gjorde också en ganska liten sats, men de var så goda så jag ångrar redan att jag inte gjorde fler när jag ändå höll på.

1 dl okokta kikärtor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Färsk koriander
Färsk persilja
1 msk spiskummin
1 tsk sriracha-sås eller chili
1 tsk bikarbonat
salt
ev vatten
Sesamfrön för att rulla din falafel i

Börja dagen innan genom att mäta upp och lägga dina torra kikärtor i mycket vatten. Räkna med att de sväller ca 3 ggr, så det behövs mera vatten än man kan tro.

Dag två, så börja med att skala och skära både lök och vitlök i mindre bitar. Lägg ner i en matberedare tillsammans med koriander och persilja. Mixa till småbitar och häll sedan på avsköljda kikärtor. Mixa, mixa, mixa och smaksätt med spiskummin, sriracha-sås och salt. Låt falafelsmeten stå kvar i matberedaren tills det är dags att rulla bollar.

Förbered ditt middagsbord och ställ fram valfria grönsaker. Jag valde sallad och hackade tomater. Blanda en sås av matyougurt (jag hittade ingen, så jag tog crème fraiche), tahini och en skvätt pressad citron.

När allt är klart med dukningen, så kan du fortsätta med bollarna. Ta ner bikarbonat och blanda en sista gång, innan du gör bollar med två skedar. Lägg bollarna i en skål, där du har sesamfrön och rulla bollarna däri. Sätt igång fritösen på 185 grader alternativt häll olja i en stekpanna och fritera bollarna tills de fått färg och ett hårdare ytterhölje.

Servera tillsammans med tortillabröd, sallad, tomat och tahini-såsen. Gott gott!

Visste du att?

Falafel är en vegetarisk maträtt som är vanlig i Mellanöstern. Den består av friterade bollar oftast gjorda i huvudsak på kikärter, lök, färsk persilja- och/eller korianderblad och kryddor. Falafel serveras ofta i pitabröd eller invikt i tunnbrödet lavash tillsammans med grönsaker och hummus eller olika såser på restauranger, pizzerior och gatukök.

Källa: Wikipedia

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar