Jag hittade ett recept på kolabollar med dadlar inne hos Matplatsen som bara lät för goda för att inte prova. Jag tycker om dadlar och tanken att göra fikabollar som ändå är lite nyttigare känns väl alltid som ett bra alternativ! Sagt och gjort, jag hade redan allting hemma, så det var bara att sätta igång. Eller så här, jag gjorde smeten och rullade bollarna en kväll. På med plast, in i kylen och fortsatte nästa kväll. Det är ett arbetssätt som jag oftast använder, då jag bara har kvällarna på mig. Jag arbetar, som de flesta av oss, heltid på dagarna och arbetar alltså kvällstid med bloggen.
Dessa kolabollar med dadlar smakade mycket jul, så det är definitivt ett fikabröd/godis jag kommer att göra fler gånger under hösten.
20 färska dadlar (urkärnade)
1 tsk salt
1/2 dl kallpressad kokosolja
1 tsk vaniljpulver
Mörk choklad (minst 70 %)
Lakritspulver eller havssalt
Mixa dadlar, salt, kokosolja och vaniljpulver till en slät smet. Rulla små bollar och ställ in i kylen ett tag (eller som i mitt fall – över natten).
Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa varje boll i chokladen (med hjälp av tandpetare alternativt en gaffel). Häll över lite lakritspulver (eller havssalt) innan chokladen stelnat. Ställ in i kylen igen så chokladen får stelna ordentligt. Servera dina kolabollar till fika i helgen, fungerar till både kaffe, te och saft. Kom ihåg en servett på sidan, då chokladen är något lösare tack vare kokosoljan, och gärna kladdar av sig på fingrarna.
Chokladdoppade kolabollar med lite lakrits på toppen
Kolabollar med dadlar
Ja, jag fixade nagellacket senare samma kväll ;)
Jag använde väldigt god choklad från Malmö Chokladfabrik – om du inte har testat så gör det!
Mmm… tänk de här djupfrysta!
Haha, de funkar nog som djupfrysta också ?