Lax i saffransås

-

Här kommer en rätt jag klippt ur någonstans ifrån, men jag vet inte från vilken tidning. Lax i saffransås passar till vilken helgmiddag som helst, då man istället för kokad potatis kan servera pressad potatis till. Är det någon som kan förklara varför det är godare med pressad potatis jämfört med kokad potatis? Det är samma sak fast ändå inte.

Nåväl, den här gången serverade jag min lax med vanlig kokad potatis och det fungerar såklart det med.

4 bitar lax eller en större bit lax
4 msk vitt vin
2 hackade vitlöksklyftor
citronpeppar
salt
smör

1 burk creme fraiche Arla saffran&tomat
2 dl grädde
1/2 dl vin
Ev 1-2 msk vetemjöl utrört i vinet
salt och peppar
Rostade pinjenötter

Börja med att sätta igång ett potatiskok. Lägg sedan laxen i en smord ugnsform, häll över vin och hackad vitlök. Krydda med citronpeppar och salt. Sätt in i ugnen 165 grader i ca 30 min (jag hade varmare ugn förut, men har hört från flera kockar att fisken blir mycket saftigare om den får tillagas i en lägre temperatur och lite längre) och håll koll när fisken börjar bli klar.

Lax i saffransås

Lax i saffransås

Såsen:
Blanda grädde och creme fraiche i en kastrull. Låt koka upp och tillsätt vin och smaka av med salt och peppar. Jag ville ha såsen lite tjockare, så jag vispade även ner lite vetemjöl.

Lax i saffransås

Servera din lax tillsammans med valfri potatis (det är alltid godast med pressad potatis till fisk tycker jag) och strö nötterna ovanpå. Servera även en god sallad på sidan.

Lax i saffransås

Lax i saffransås

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar