Här kommer en rätt jag klippt ur någonstans ifrån, men jag vet inte från vilken tidning. Lax i saffransås passar till vilken helgmiddag som helst, då man istället för kokad potatis kan servera pressad potatis till. Är det någon som kan förklara varför det är godare med pressad potatis jämfört med kokad potatis? Det är samma sak fast ändå inte.
Nåväl, den här gången serverade jag min lax med vanlig kokad potatis och det fungerar såklart det med.
4 bitar lax eller en större bit lax
4 msk vitt vin
2 hackade vitlöksklyftor
citronpeppar
salt
smör
1 burk creme fraiche Arla saffran&tomat
2 dl grädde
1/2 dl vin
Ev 1-2 msk vetemjöl utrört i vinet
salt och peppar
Rostade pinjenötter
Börja med att sätta igång ett potatiskok. Lägg sedan laxen i en smord ugnsform, häll över vin och hackad vitlök. Krydda med citronpeppar och salt. Sätt in i ugnen 165 grader i ca 30 min (jag hade varmare ugn förut, men har hört från flera kockar att fisken blir mycket saftigare om den får tillagas i en lägre temperatur och lite längre) och håll koll när fisken börjar bli klar.
Såsen:
Blanda grädde och creme fraiche i en kastrull. Låt koka upp och tillsätt vin och smaka av med salt och peppar. Jag ville ha såsen lite tjockare, så jag vispade även ner lite vetemjöl.
Lax i saffransås
Servera din lax tillsammans med valfri potatis (det är alltid godast med pressad potatis till fisk tycker jag) och strö nötterna ovanpå. Servera även en god sallad på sidan.