Wallenbergare med brynt smör

-

Då jag gick hem från mitt arbete häromdagen, så skulle jag bara förbi och komplettera med ett par saker på affären. Men då jag kom fram så ser jag att de annonserar om kalvfärs till bra pris. Hm, kalvfärs = wallenbergare, tänkte jag då. Jag gick in och helt plötsligt hade jag ställt om mina middagsplaner. Det krävs inte så många ingredienser i en klassisk wallenbergare och de flesta hade jag dessutom hemma redan.

Sagt och gjort, jag handlade och sen gick jag hem. Mötte 14-åriga Saga hemma som frågar vad det ska bli för middag? När jag säger Wallenbergare, så får hon ett mindre utbrott: Varför lagar du bara så konstig mat mamma? Varför kan du inte bara laga vanlig mat någon gång? Mat som alla andra äter?

Diskussionen fortsatte och jag motiverade mitt val att vilja laga bra och god mat, där jag lagar så mycket som möjligt från grunden. Att jag vill föda mina barn med så få tillsatser som möjligt, utan hellre står i köket en stund extra för att få så ren mat som möjligt. Att maten dessutom blir godare utan tillsatser, är kanske något hon får förstå själv någon gång. Så länge räcker det långt att min mat är god och att mina barn äter sig mätta.

Mitt intresse kring bra mat grundades i min uppväxt, då min mamma alltid lagade mat från grunden. Då var jag väldigt kräsen och det var inte så mycket jag tyckte om. Sen växte jag upp och till slut fick jag barn. Då läste jag också boken Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson, som diskuterar tillsatser i maten. Rekommenderas!

Jaja, dags att komma till saken va? Mina wallenbergare fick till slut godkänt av Saga, och kanske allra helst mina gröna ärtor i brynt smör. Alltså på riktigt. Har ni testat att lägga ärtor i en kastrull med brynt smör? Såå gott! Här kommer hela mitt recept, som gav 10 st wallenbergare:

500g kalvfärs
1½ dl vispgrädde
3 äggulor
salt
peppar
ströbröd

25 g smör
gröna ärtor

Potatis för att göra potatismos
Smör
Mjölk
Salt och peppar

Palsternackor

Börja med att skala potatis och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull med vatten för att koka. Jag skalade också mina palsternackor och skar i mindre bitar. Lägg i en ugnsform och gör ugnsbakade palsternacksklyftor.

Mät upp 3 st äggulor i en bunke och lägg ner kalvfärsen. Blanda runt tillsammans med vispgrädde och smaksätt med salt och peppar. Forma biffar (enklast med händerna) och doppa dem i ströbröd. Lägg upp dem på en skärbräda och låt ligga åtminstone fem min.

Wallenbergare

Ta lite smör i en gjutjärnspanna (det är alltid godast att steka i en gjutjärnspanna!) och stek dina wallenbergare på medelvärme. De bränns ganska lätt, så ha hellre lite svagare värme och att de får steka lite längre än tvärtom.

Under tiden bryner du smör i en annan kastrull och när det är klart, så häller du ner lite gröna ärtor direkt från frysen. Låt stå och blanda om då och då.

När potatisen kokt färdigt, så häller du av vattnet och ställer kastrullen på ett underlägg. Ta fram elvispen, smör och mjölk. Kör elvispen bland potatisbitarna och ta i lite smör och mjölk efter tycke och smak. Kör inte elvispen för länge, för då finns risk att det hela blir tapetklister. Smaksätt ditt potatismos med salt och peppar. Saga hjälpte mig och fick också chansen att upptäcka hur enkelt det är att laga ett gott potatismos från riktig potatis.

Wallenbergare med potatismos, gröna ärtor och brynt smör

Wallenbergare

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar