Alvas kärleksmums

-

Mockarutor, kärleksmums eller snoddaskaka? Vad säger ni? Det finns säkert lika många namn och lika många recept som det finns bagare här i landet. Min mamma sa alltid Snoddaskaka men numera säger jag nog mera kärleksmums. Min dotter ringde häromdagen och skulle åka hem från skolan. Eftersom jag jobbar en stund till, så ville hon baka Alvas kärleksmums när hon skulle vara hemma själv. Jag är ganska bekväm att tjejerna är själva i köket, de har varit med mig så pass mycket så jag vet att de kan, så jag sa ok.

Kärleksmums är en sådan klassisk kaka, som jag kan glömma att baka ibland. Detta då jag vill prova nytt och sedan nytt igen osv. Men ofta är de där genomarbetade kakorna godast! Otroligt smidigt också att få en hel långpanna, för att enkelt få till mycket fikabröd.

Alvas kärleksmums är egentligen en kaka från Arla och här kommer receptet kopierat direkt:

Receptet gäller för 30 bitar

225 g Smör
2 dl mjölk
5 ägg
4½ dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
1¼ dl kakao
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl

Glasyr:
75 g Smör
¾ dl starkt kaffe
½ dl kakao
1½ msk vaniljsocker
5 dl florsocker

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med hög kant, 25×30 cm eller lägg i ett bakplåtspapper. Alva använde en vanlig långpanna, där det går åt två bakplåtspapper för att täcka även kanterna.

Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Alvas kärleksmums

Glasyr:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.
Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingorna eller valfritt strössel. Alva fick välja fritt och hade på både kokos och ett par olika strössel. Men vad gör väl det? Jag är så glad att mina barn vill vara i köket och att de känner sig bekväma.

Alvas kärleksmums

Alvas kärleksmums
Bilden ovan tagen av bagerskan själv

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar