1:a advent idag. Har ni några speciella traditioner idag? I min familj har vi inte det, mer än att vi tänder det första ljuset i adventsstaken. Jag tänkte istället att det är dags för en ny månadssammanfattning, denna gång november 2018. Månaden har gått fort tycker jag, även om jag inte haft något speciellt för mig. November är en viktig månad i min familj, då min dotter Alva fyller år i början av månaden. Då hon fyllde år på en måndag och skulle vidare till sin pappa, så fick hon välja restaurang på söndagen. Hon har varit nyfiken på Pinchos ett tag, så det blev det självklara valet. Sen traditionsenlig födelsedagsfrukost på sängen på hennes födelsedag. Så mysigt!
Då jag ändå är inne på familjen, så tog vi oss också en tur hem till Lögdeå, där jag är uppväxt. En by som ligger på Sveriges östra kust, mitt emellan Umeå och Örnsköldsvik. Där bor min ena bror kvar och när vi åker dit så har vi faktiskt ett helt eget hus att bo i. Superlyxigt! Även min andra bror med familj dök upp, så vi kunde träffas alla tre syskon med familjer och ha en mysig em/kväll tillsammans.
Alla tre syskon med familjer samlade. Ni kanske kan se vilka som är mina bröder?
Jag hade även med en låda Gröna kulor som jag köpte på Ålandsbåten. Dessa gröna kulor hade alltid vår farmor med sig när vi var små, då hon kom upp från Stockholm för att fira jul tillsammans med oss. Barndomsminnen alltså.
Bloggen då? Den har varit klart julinspirerad och de två mest lästa inläggen måste jag få tipsa om igen. Den första är Saffranssnittar med russin, en väldigt god variant på kolakaka. Har ni inte hunnit testa den så gör det! Passar perfekt idag till adventsfikat.
November 2018
Även mitt uppdrag till min kollega Håkan har gett mig många visningar. Han gav mig en påse saffranstunnbröd och ville få några olika förslag på glöggmingel, med saffranstunnbrödet som bas. Jag kokade ihop fyra varianter varav Håkan valde den med stenbitsrom och potatis. Rapporterna efter hans glöggmingel var även att gästerna uppskattat snittarna väldigt mycket:
Andra julrätter och bakning som jag gjort under november och som jag tycker att ni ska testa är bland annat min saffranskladdkaka:
Min halloweendrink som passar väldigt bra som en adventsdrink
För att inte tala om min halloumipytt med äpple- och senapskräm, jättefräsch rätt att ställa fram. Den är inte så julinspirerad i smakerna, men julinspirerad att man sitter tillsammans och äter och att alla tar mat från samma plåt. Jul är ju inte bara mat och julklappar, utan också att man får tillbringa tid tillsammans med de man tycker om.