Godaste julkolan

-

Både jag och min familj har ett favoritjulgodis som jag kokar ihop varje år. Den godaste julkolan jag vet, är min chokladdoppade lakritskola med flingsalt på toppen. En perfekt blandning av lakrits och kola. Har ni inte testat den så gör det!

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar
2 tsk smör

200 g mörk choklad
flingsalt

Börja med att krossa dina Turkisk peppar lite lätt i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar-smulet i en vid kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt koka tills termometern visar drygt 120 grader eller tills smeten klarar ”kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Ica har en bra sammanfattning över olika temperaturer för kola, så man kan bestämma själv hur hård kola man vill ha. Jag tog av min kastrull när termometern visade 124 grader. Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form. Ställ kolan kallt att stelna.

När det är dags för nästa steg, att chokladdoppa kolan, så är det lättare att skära snygga bitar ifall du tar fram din kola och låter den bli rumsvarm. Dela kolan i lagom stora och snygga bitar, ett tips är att man tar lite olja på kniven. Smält chokladen och doppa varje bit i chokladen, enklast med en gaffel. Slå gaffeln lite lätt i kanten av bunken och stryk av överflödig choklad innan du lägger upp på ett bakplåtspapper. Strö en, max två, flingor salt på toppen innan chokladen har stelnat. Hellre lite mindre salt än för mycket, tycker jag.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar