Saffransbullar med fullkorn

-

Än är det inte försent, än hinner du baka bullar till jul. Jag kände mig sent ute, då jag mest har andra matbloggare i mitt flöde, men det är väl ingen tävling heller? Goda saffransbullar med fullkorn kan en äta även efter jul och nyår tänker jag. När jag bakar vanliga bullar så följer jag helt enkelt receptet på Kungsörnens vetemjölspåse, här med en lite tvist:

Saffransbullar med fullkorn

150 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
500 Dinkelmjöl fullkorn
200-300g vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
Russin (glögg att blötlägga dem i)

1 ägg, till pensling
Pärlsocker att strö över
Hackad mandel att strö över

Ta fram smöret till fyllningen, så det hinner bli rumsvarmt. Hacka ca 15 mandlar i små bitar och lägg över i en skål. Lägg också ner russin i någon vätska så russinen hinner suga åt sig och bli mjuka, jag valde Dufvenkrooks chokladglögg denna gång.

Smält smöret till degen och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Mortla din saffran tillsammans med lite socker och häll ner det i kastrullen, så saffranet också hinner bli lite varmt. Smula sönder jästen i en bunke och häll på sockret, rör och se jästens förvandling tillsammans med sockret. Tillsätt degspadet, salt, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl. Hellre lite för lite vetemjöl, än att du tar för mycket. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Saffransbullar med fullkorn
Med glöggblötlagda russin

Riv mandelmassan på ett rivjärn, fungerar med den grova sidan. Rör sedan ihop ingredienserna till fyllningen till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm.

Saffransbullar med fullkorn

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka och lägg på hälften av russinen. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!

Saffransbullar med fullkorn

Saffransbullar med fullkorn

Saffransbullar med fullkorn

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera