Vår lördagsmiddag fungerar minst lika bra som söndagsmiddag. En väldigt god lax under pinjenöts- och koriandertäcke. Gillar ni koriander? Det känns som en krydda som en antingen tycker väldigt mycket om eller fullkomligt avskyr. Jag har haft varierade åsikter om koriander, men nu för tiden gillar jag det. Då jag gör en guacamole, så har koriander blivit en måste-ingrediens numera.
En form lax med ett täcke av både räkor och en pinjenöts- och korianderblandning ovanpå. Riktigt gott! Den här kommer jag att göra igen. Jag har hittat receptet inne hos Köket men som vanligt ändrade jag lite efter vad jag hade hemma och vad jag trodde skulle bli gott. Gör så här för en middag till fyra personer:
4 laxfilé, portionsbitar
200 g skalade räkor
1 purjolök
1 dl grädde
Pinjenöts- och koriandertäcke
50 g pinjenötter
0,5 kruka färsk koriander (jag använde fryst koriander)
ca 15 g smör
1 tsk pressad citron
salt och peppar
Gräddfilssås
3 dl gräddfil eller creme fraiche
2 tsk pressad citron
salt och peppar
Till servering
potatis eller ris, gärna fullkorn
sallad
Sätt igång ett potatiskok och sätt ugnen på 150 grader. Mät upp smör i skål så det hinner bli rumsvarmt. Börja sedan med purjolöken – skär den i skivor och lägg i en smord ugnsform. Häll över grädden. Lägg laxfilébitarna ovanpå och strö på salt och peppar. Sätt in i ugnen ca 5-10 min.
Under tiden hinner du skala dina räkor samt blanda ihop smörtäcket. Mixa pinjenötterna grovt och blanda ner i smöret tillsammans med hackad koriander. Smaksätt med citron. Ta ut din form och lägg räkorna ovanpå laxbitarna. Smeta koriandersmöret ovanpå och sätt in i ugnen återstående 5-10 min.
Blanda creme fraiche med pressad citron samt salt och peppar. Servera din lax med pinjenöts- och koriandertäcke med kokt potatis och citronsåsen samt någon sallad. Jag valde att servera några kokta broccolibuketter.