Lax under pinjenöts- och koriandertäcke

-

Vår lördagsmiddag fungerar minst lika bra som söndagsmiddag. En väldigt god lax under pinjenöts- och koriandertäcke. Gillar ni koriander? Det känns som en krydda som en antingen tycker väldigt mycket om eller fullkomligt avskyr. Jag har haft varierade åsikter om koriander, men nu för tiden gillar jag det. Då jag gör en guacamole, så har koriander blivit en måste-ingrediens numera.

En form lax med ett täcke av både räkor och en pinjenöts- och korianderblandning ovanpå. Riktigt gott! Den här kommer jag att göra igen. Jag har hittat receptet inne hos Köket men som vanligt ändrade jag lite efter vad jag hade hemma och vad jag trodde skulle bli gott. Gör så här för en middag till fyra personer:

4 laxfilé, portionsbitar
200 g skalade räkor
1 purjolök
1 dl grädde

Pinjenöts- och koriandertäcke
50 g pinjenötter
0,5 kruka färsk koriander (jag använde fryst koriander)
ca 15 g smör
1 tsk pressad citron
salt och peppar

Gräddfilssås
3 dl gräddfil eller creme fraiche
2 tsk pressad citron
salt och peppar

Till servering
potatis eller ris, gärna fullkorn
sallad

Sätt igång ett potatiskok och sätt ugnen på 150 grader. Mät upp smör i skål så det hinner bli rumsvarmt. Börja sedan med purjolöken – skär den i skivor och lägg i en smord ugnsform. Häll över grädden. Lägg laxfilébitarna ovanpå och strö på salt och peppar. Sätt in i ugnen ca 5-10 min.

Lax under pinjenöts- och koriandertäcke

Under tiden hinner du skala dina räkor samt blanda ihop smörtäcket. Mixa pinjenötterna grovt och blanda ner i smöret tillsammans med hackad koriander. Smaksätt med citron. Ta ut din form och lägg räkorna ovanpå laxbitarna. Smeta koriandersmöret ovanpå och sätt in i ugnen återstående 5-10 min.

Lax under pinjenöts- och koriandertäcke

Lax under pinjenöts- och koriandertäcke

Blanda creme fraiche med pressad citron samt salt och peppar. Servera din lax med pinjenöts- och koriandertäcke med kokt potatis och citronsåsen samt någon sallad. Jag valde att servera några kokta broccolibuketter.

Lax under pinjenöts- och koriandertäcke

Lax under pinjenöts- och koriandertäcke

Lax under pinjenöts- och koriandertäcke

Lax under pinjenöts- och koriandertäcke

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar