Förra året hittade jag ett recept inne hos Linneas skafferi. Då semmelsäsongen var över för min del, så gjorde jag inte denna semmelcheesecake förra året, utan skrev upp det på en lapp. Häromdagen när jag städade hittade jag den här lappen (ja, det finns många lappar i mitt liv. Skriver en notering på närmaste lapp när tankar ramlar över mig, så kan jag enkelt släppa och gå vidare). Och nu när det snart är semmelsäsong igen, så passar det bra.
Semmelcheesecake:
Botten:
200 g mandelmassa
1 helt ägg
1 äggvita
100 g smör
Riv mandelmassan och blanda med 1 ägg och 1 äggvita. Smält smöret och rör i det. Klä en springform med bakplåtspapper och häll i smeten. På bilden ser ni mitt bästa tips om att grädda i en springform. Att klippa av lite av bakplåtspapperet som ändå sticker ut och klä även kanten. Ta lite av det smälta smöret och pensla på kanten, sätt fast bakplåtspapperet. Det blir en mycket snyggare kant när kakan är klar och inga problem med att kakan sitter fast. Grädda i 175°C i cirka 10-15 minuter.
Fyllning:
400 g färskost
3 dl creme fraiche
3 ägg
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 msk hel kardemumma
Vispa samman färskost, creme fraiche, ägg, socker och vaniljsocker till en slät smet, använd elvisp. Mortla kardemummakärnorna ordentligt och rör i. Häll färskostsmeten över botten och grädda i cirka 25-30 minuter. Låt svalna helt i kylskåp. Gärna över natten.
Servering:
2 dl grädde
florsocker
färska bär
När kakan stelnat helt, skär kakan i tårtbitar. Vispa grädden ganska löst och klicka ut lite grädde på varje tårtbit. Sikta över florsocker och dekorera med ett färskt bär. En väldigt god kaka med både mandel- kardemumma- och gräddsmak.