Dags för en Meatfree Monday igen. Vill ni ha andra förslag, så kolla gärna mitt arkiv kring vegetarisk mat. Crepes är en rätt som jag oftast glömmer bort, men det är en god rätt där en lätt kan variera fyllningen. Den här gången hade jag några champinjoner över, som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra av, allt för att slippa kasta. Crepes med champinjonfyllning blev resultatet denna gång.
Till er som tycker att det är svårt att variera sig i matlagning. Det är så här jag oftast gör när jag tänker ut nästa maträtt. Vad har jag hemma och vad av det är kortast hållbarhet på? Den här gången var det champinjonerna som behövde tillagas och om jag bara tänker champinjoner – så finns det inte så värst mycket alternativ.
Börja med pannkakorna
3 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
Ev vetekli för att få mera fibrer och också att pannkakan håller ihop bättre, ca 1-2 msk
salt
Vispa ihop och låt gärna stå en stund, så mjölet hinner svälla en aning. Grädda tunna pannkakor och lägg dem åt sidan för att svalna.
Svampstuvningen
250 g champinjoner
Smör
1 msk mjöl
1 dl grädde
0,5-1 dl mjölk.
Salt och vitpeppar
Ev hackad persilja
Dela varje champinjon i två och skär sedan smala halvmånar. Stek svampen på svag värme i en stekpanna (bara som de är, inget smör) tills allt vatten är borta. Lägg i en klick smör och stek en kort stund. Pudra över mjöl. Häll på grädde och mjölk och låt puttra minst 5 minuter. Späd med mer grädde/mjölk om det behövs. Salta och peppra.

Riven ost för gratinering
Sallad på sidan
Ev någon gräddfil/creme fraiche sås till servering
Sätt ugnen på 200 grader. Fyll crepesen med fyllningen och rulla ihop pannkakan. Lägg dem tätt i en smord ugnsform och strö över riven ost. Gratinera dina crepes i ugnen tills osten smält och crepesen är genomvarma, ca 15 min.


Servera med en god sallad och gärna någon gräddfil/creme fraichesås.