Biscotti med citron

-

Jag har bott två veckor i min kompis lägenhet i Göteborg, och jobbat på samma jobb fast från en annan stad. Ett riktigt härligt sätt att få ombyte i vardagen. På väg till och från jobbet, så passerade jag ett fik som heter just Biscotti. Det är en väldigt god fikaskorpa och jag blev sugen att göra Biscotti med citron.

100 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
3 st ägg
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Skal från 1 citron
50 g mandel, skållad och hackad
uppvispat ägg till pensling

Ta fram smöret en stund innan, så det hinner bli mjukt. Under tiden hinner du riva citronskal och skålla din mandel. Koka upp vatten i en kastrull och lägger ner din mandel. Koka någon minut innan du tar upp mandeln och lossar skalet. Dela de skållade mandlarna i mindre bitar. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker tills det är väl blandat. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl. Rör samman de torra ingredienserna samt mandeln och blanda i till en smidig deg. Rulla degen till en boll och dela den i fyra delar.

Biscotti med citron

Rulla delarna till rullar som du lägger på bakpappersklädd plåt och plattar ut till rektanglar, ca 1 1/2 centimeter tjocka. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter (håll koll, mina blev klara på 20 min denna gång).

Biscotti med citron

Sänk värmen till 125 grader. Tag ut plåten och låt svalna 5 minuter innan du skär dem i ca 2 centimeter tjocka bitar tvärsöver. Lägg dem på ett ugnsgaller och låt torka i ugnen ca 20 minuter.

Biscotti med citron
Strykande åtgång på dessa biscotti med citron. En fräsch touch av citron, som gjorde kakan väldigt god!
Biscotti med citron

Fun facts:

Då vi just nu bor hos Daniels pappa, som har en italiensk sambo – Andreina, så fick jag veta lite mera om italienska språket och kakor. Enligt henne så är Biscotti samlingsnamnet för en torr kaka. Det kan vara just Biscotti, men kan också vara tex bondkakor eller drömmar.

En stycken kaka heter Biscotto men flera kakor heter Biscotti. De använder inte bokstaven s för att få till flertal, utan de byter vokal. Jag försökte säga Biscottis – men då skrattade hon bara åt mig, och berättade rätt sätt.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar