Läckö Slott – ett vackert sommarbesök

-

Under våra dagar runt västkusten så åkte vi österut en dag. Med sikte på Läckö Slott lämnade vi Trollhättan och tog sikte på Lidköping. Eller närmare bestämt hela halvön Kållandsö.

Läckö Slott
Vy från parkeringen

Ett maffigt slott ute på en udde där det tornade upp sig. Här ovan är en bild direkt från parkeringen och vi började att gå utomhus längst ut på udden.

Läckö Slott

Nedanför slottet ligger Vikingaskeppet Sigrid Storråda. Skeppet erbjuder båtturer ut på Vänern med jämna mellanrum, och vi såg det då vi senare åt lunch vid Spiken Fiskeläge.

Läckö Slott
Läckö Slott
Så långt ut på bryggan vi kunde komma till fots.
Läckö Slott

Vi fortsatte vår promenad upp till slottet och utforskade slottet lite närmare.

Läckö Slott
Första innergården inne på slottet

Den mest kända ägaren av Läckö Slott är Greve Magnus Gabriel de la Gardie och hans hustru Maria Eufrosyne var väldigt troende och var de som byggde slottskyrkan. De ägde slottet under större delen av 1600-talet och var också de som gjorde många ombyggnationer.

Mera historia kring slottet kan du läsa här.

Läckö Slott
Läckö Slott
Läckö Slott
Läckö Slott

Läckö Slott har även aktiviteter för de små, och har diverse slottsäventyr.

Läckö Slott
Läckö Slott
Läckö Slott
Den andra slottsgården där det i år spelas Figaros Bröllop som operaföreställning
Läckö Slott

Då Greve Magnus Gabriel de la Gardie var en högt ansedd herre, så kan vi bara gissa att det var många storslagna middar som hölls på slottet. Vid 1600-talets storslagna middagar, så gick det nog åt någon tunna vin och det var bra med en egen vinkällare.

Läckö Slott
Läckö Slott

Vi strosade ut igen och fick en blick av köksträdgården. Det kostade en slant att gå in där, så jag tittade bara över muren.

Läckö Slott
Läckö Slott
Läckö Slott

Vi gick ner för backen och kom istället till Stallet. En stor byggnad som bland annat hade ett enklare kafé. Vi hittade ingenting vi var sugna på, så vi fortsatte vidare mot Naturum och restaurang Hvita Hjorten.

Läckö Slott
Läckö Slott
Läckö Slott
Läckö Slott

Inte heller här hittade vi något som vi var sugna på, så vi fortsatte mot parkeringen och åkte vidare. Vi var klara med Läckö Slott för den här gången. Kanske ses vi igen.

Läckö Slott
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelRökig melonsalsa till grillat
Nästa artikelLaxlunch på Spiken

Kommentera