Gnocchi med pumpa och brynt smör

-

Hemkomst från en lång resa igår och behov av middag. Jag måste erkänna att jag kände mig rätt mosig och hade ingen lust med något storkok. Å andra sidan ville jag få till en lite festligare middag, då jag fick träffa Saga igen. Det slutade med ett stort fat gnocchi med pumpa och brynt salviasmör.

Ett vegorecept jag hittat hos Vegokäk och hennes instagram. Handlade det jag behövde och gick hem och satte igång. För fyra personer:

2 förpackningar färsk gnocchi
1/2 butternutpumpa
Rapsolja
Salt
Ev en skvätt vinäger
1 näve sötmandel
Pumpafröna från pumpan
50 g smör
Salvia

Börja med pumpan, sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Dela pumpan i 2*2 cm stora bitar och lägg i den smorda ugnsformen. Ställ in i ugnen ca 20 min, tills pumpan är mjuk. Ta gärna vara på pumpakärnorna och lägg dem åt sidan.

När pumpan är mjuk så tar du ut formen ur ugnen och smaksätt med salt och ev lite vinäger.

Ugnsbakad pumpa

Ta fram en stekpanna och ta lite rapsolja. Hacka en näve sötmandel i grova bitar och rosta dem en stund i stekpannan. Lägg också ner pumpakärnorna. Salta och rör om ofta, så mandeln inte blir bränd. Häll av stekpannan och ställ mandeln åt sidan.

Saltrostad mandel

Fortsätt med gnocchin. Häll mera rapsolja i stekpannan och stek en förpackning i taget. Häll ner och rör runt en gång, låt sedan gnocchin steka helt själv 3-4 min innan du vänder på dem – allt för att de ska hinna få en stekyta.

Gnocchi med pumpa

Under tiden hinner du bryna smör. Mät upp ca 50g i en kastrull med lock och låt smälta. När smöret har smält, så låt kastrullen stå kvar på plattan och låt smöret fräsa på. Rör ibland och låt kastrullen stå kvar tills smöret nästan har tystnat. Ta kastrullen av plattan och lägg ner hackad salvia. Rör om.

Gnocchi med pumpa och brynt smör

Dags att lägga ihop maten. Ta fram ett snyggt fat (allt blir godare med snygg uppläggning). Jag hade gärna haft ett lager färsk spenat i botten, men jag hade inget hemma. Häll första omgången stekt gnocchi i fatet och lägg pumpabitarna ovanpå. Stek den andra förpackningen gnocchi på samma sätt som den första och lägg sedan upp det på samma fat. Blanda runt försiktigt.

Gnocchi med pumpa

Lägg på din rostade mandel, samt dra några drag på svartpepparkvarnen. Avsluta med att hälla det brynta smöret ovanpå. Servera din gnocchi med pumpa och brynt smör som en oväntat god vardagsrätt.

Gnocchi med pumpa
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera