Halloumi Stroganoff

-

Jag äter faktiskt mer och mer vegetarisk mat. Främst för att jag känner att jag mår bra av det, men det klart att jag blir påverkad av miljödebatten också. Inte så att jag är vegetarian, jag uppskattar en god kötträtt med jämna mellanrum. En sådan vegetarisk vardagsrätt, som var minst lika god som originalet, var halloumi Stroganoff. Jag började fokusera på att äta en Meatfree Monday varje vecka och nu för tiden blir det ofta flera dagar i veckan. Vill du se mina vegetariska inlägg så hittar du dem här.

Jag hittade receptet på halloumi Stroganoff inne på Köket, där Sigrid Barje lagt ut receptet i veckan och har i princip bara kopierat hennes recept. Egentligen är inte halloumi ett så miljövänligt alternativ heller, läs gärna mitt inlägg om WWF’s köttguide, men jag hade två ostförpackningar hemma, så jag valde att göra av med dem.

Gör så här:

300 g halloumi
1 gul lök
2 paprikor, jag valde en röd och en gul
olja, till stekning
3 msk tomatpuré
200 g champinjon
1 msk japansk soja
2 msk grönsaksfond (koncentrerad)
1 dl vatten
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk vetemjöl
salt och svartpeppar

Ris & sallad till servering

Skär halloumi i mindre bitar. Fräs halloumin i het stekpanna (gärna gjutjärn) tillsammans med lite olja. Lyft ur och lägg åt sidan. Under tiden hinner du hacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skiva champinjonerna och sätt även igång din riskastrull.

Fräs lök och paprika i olja i stekpannan. Tillsätt champinjonerna och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare någon minut. Häll på fond, vatten och soja. Låt koka upp. Sänk värmen och slå på grädden. Sjud i ca 10 minuter tills såsen kokat ihop. Jag skakade ihop mjölk och vetemjöl och använde som redning, då jag tyckte att min halloumi stroganoff var för lös.

Halloumi Stroganoff

Rör ner den stekta halloumin. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och några grönsaker. En så god vardagsmiddag där ev rester fungerar finfint i matlådan.

Halloumi Stroganoff
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera