WWF’s köttguide

-

I dagarna har jag sett WWF’s köttguide, där WWF (enkelt översatt till världsnaturfonden) har gjort en genomgång vad vi kan äta för att göra så litet klimatavtryck som möjligt. Jag läste köttguiden med stort intresse, då jag vill att vi ska bli bättre på att ta hand om vår jord. Omslagsbilden får symbolisera att vi ska välja en ny väg för oss själva. Fyndigt va?

Det pratas så mycket om klimatet och vår miljö, och jag som är matintresserad tänker att vi enkelt kan göra stora förändringar genom att äta mera genomtänkt varje dag. Vi äter ändå i snitt tre mål varje dag, och om alla de målen kan bli bara liiiiite bättre, så har vi kommit en bra bit på väg.

Ärtpesto med Ebba
En ärtpesto med Ebba, ett mera miljösmart alternativ än vanlig pesto

Jag har vänner och kollegor som fnyser åt allt som har med klimatet att göra, och menar att de minsann inte ska behöva ändra något – de är redan så bra. Men jag tror att vi alla behöver och måste ändra oss, för att får planet ska räcka till våra barn och barnbarn.

There is no planet B – en väldigt sanningsenlig slogan. Och det här som jag tänker att vi alla måste hjälpas åt. Det går inte att fnysa åt andra länder, för vi bor alla på samma planet.

Bihotell med bambupinnar
Att värna om den biologiska mångfalden och få alla djur att trivas på vår jord.
Här ovan mitt bihotell som jag satt ut i vår trädgård.

Men åter till ämnet, vad ska vi äta för att göra ett så litet klimatavtryck som möjligt? Läs gärna WWF’s köttguide, den finns både i digitalt format, som en app och garanterat även i pappersformat. Det finns även en fiskguide i samma utgåva och 2020 kommer det en vegoguide.

Så vad står det i WWF’s köttguide?

Egentligen vill jag att du ska läsa hela köttguiden men här kommer lite spridda klipp för att du ska bli ännu mera nyfiken:

Enligt Livsmedelsverkets kostråd bör vi av hälsoskäl äta högst 500 gram rött kött och charkuteriprodukter – det vill säga nöt, gris, vilt eller lamm – i veckan (idag äter en medelsvensk 1000 gram per vecka). För planetens skull bör du gå ännu längre och bara äta kött ibland. Mindre men bättre kött är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att vi ska hålla oss inom planetens gränser.

Köttguiden granskar olika köttslag utifrån fem kategorier:
• klimat
• biologisk mångfald
• kemiska bekämpningsmedel
• djurvälfärd
• antibiotika

Fyra bra sätt att börja:

1. ÖKA – ät mer från växtriket!
Det är både klimatsmart och nyttigt att basera måltiderna på baljväxter, grönsaker och fullkornsprodukter.

2. MINSKA — ät mindre men bättre kött
Vi i Sverige behöver drastiskt minska vårt köttätande. Det är kanske det viktigaste vi kan göra för att minska matens påverkan på planeten. Och – om vi äter kött – att välja bättre kött!

3. VÄLJ – certifierat eller miljömärkt
Välj certifierad eller miljömärkt mat i butiken, då bidrar du till ansvarsfullt producerad mat – det är bra både för klimatet, den biologiska mångfalden och dig.

4. SLUTA – släng ingen ätbar mat
Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar sånt som blir över i stället för att
äta upp resterna
.

Om du vill börja äta mera vegetariskt fler dagar i veckan, så finns det många tips här. Bara att utforska och börja experimentera.

Treveckorssallad med vitkål och morötter
Min goda treveckorssallad att ha som tillbehör till vilken måltid som helst
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelKöttfärssås a la Dryden
Nästa artikelKladdkakans dag 2019

Kommentera