Ärtpesto med Ebba

-

Gröna ärtor är underskattade! Det finns mycket gott en kan laga med ärtor. Det var ingen favorit när jag var liten, men idag gillar jag dem. Gärna kokta gröna ärtor med lite brynt smör ovanpå, till vilken middag som helst. Maj gadd liksom! En annan sak en lätt kan göra med gröna ärtor, är ärtpesto med Ebba.

Ebba är alltså ärtsorten som finns i Findus frysta gröna-ärtor-påse (nej, jag är tyvärr inte sponsrad). Gröna (nehe?), söta och odlade i Sverige. Kan det bli mera miljösmart än så? Jag har gjort en ärtpesto tidigare, men fokus svenska produkter hela vägen men den här gången tar jag lite hjälp från sydligare breddgrader.

3 dl svenska gröna ärtor
1/2 vitlöksklyfta
1/2 citron, skal och saft
30 g basilika (jag tog ca 10 blad)
ca 1/2 dl solrosfrön
1-1 1/2 dl olivolja
75 g riven parmesanost
salt och peppar

Jag började med att hälla upp ärtorna på en tallrik, satte igång vatten i vattenkokaren och hällde vatten över ärtorna. Det räcker för att de ska tina. Hällde ner ärtorna (utan vatten) i en mixerskål och fortsatte fylla på med vitlök, citronskal och saft, basilika och solrosfrön. Börja mixa och häll sakta ner olivolja.

Ärtpesto med Ebba

Mixa tills allt är finfördelat och häll sedan ner riven parmesanost och smaksätt med salt och peppar.

Ärtpesto med Ebba
Ärtpesto med Ebba

Bästa betyget fick min ärtpesto av Saga, som satt i soffan och kollade film. Hon fick en sked ren pesto, smakade och slutade titta på TVn. ”Alltså mamma…. smack smack… det var så många smaker”. Avslutade smakningen med tummen upp och klart godkänt!

Middagen den här gången blev en enkel pasta pesto, spagetti blandat med min ärtpesto. Jag toppade min pasta med några jordnötter, vilket jag tyckte passade riktigt bra.

Ärtpesto med Ebba
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kolakakor med lakritschoklad

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Föregående artikelMaria goes 43 år
Nästa artikelOktober 2019

Kommentera