Ärtpesto med Ebba

Gröna ärtor är underskattade! Det finns mycket gott en kan laga med ärtor. Det var ingen favorit när jag var liten, men idag gillar jag dem. Gärna kokta gröna ärtor med lite brynt smör ovanpå, till vilken middag som helst. Maj gadd liksom! En annan sak en lätt kan göra med gröna ärtor, är ärtpesto med Ebba.

Ebba är alltså ärtsorten som finns i Findus frysta gröna-ärtor-påse (nej, jag är tyvärr inte sponsrad). Gröna (nehe?), söta och odlade i Sverige. Kan det bli mera miljösmart än så? Jag har gjort en ärtpesto tidigare, men fokus svenska produkter hela vägen men den här gången tar jag lite hjälp från sydligare breddgrader.

3 dl svenska gröna ärtor
1/2 vitlöksklyfta
1/2 citron, skal och saft
30 g basilika (jag tog ca 10 blad)
ca 1/2 dl solrosfrön
1-1 1/2 dl olivolja
75 g riven parmesanost
salt och peppar

Jag började med att hälla upp ärtorna på en tallrik, satte igång vatten i vattenkokaren och hällde vatten över ärtorna. Det räcker för att de ska tina. Hällde ner ärtorna (utan vatten) i en mixerskål och fortsatte fylla på med vitlök, citronskal och saft, basilika och solrosfrön. Börja mixa och häll sakta ner olivolja.

Ärtpesto med Ebba

Mixa tills allt är finfördelat och häll sedan ner riven parmesanost och smaksätt med salt och peppar.

Ärtpesto med Ebba
Ärtpesto med Ebba

Bästa betyget fick min ärtpesto av Saga, som satt i soffan och kollade film. Hon fick en sked ren pesto, smakade och slutade titta på TVn. ”Alltså mamma…. smack smack… det var så många smaker”. Avslutade smakningen med tummen upp och klart godkänt!

Middagen den här gången blev en enkel pasta pesto, spagetti blandat med min ärtpesto. Jag toppade min pasta med några jordnötter, vilket jag tyckte passade riktigt bra.

Ärtpesto med Ebba

Kommentera