En väldig enkel efterrätt att bjuda på i helgen är min marängefterrätt med apelsincurd. Marängbottnarna går att förbereda låååångt i förväg och ha redo i skafferiet. Apelsincurden kan du åtminstone göra en vecka i förväg.

Börja med marängbottnarna:
4 äggvitor
2 dl socker
Vispa äggvitorna en stund för sig själva, och häll sedan ner strösockret lite i taget. Jag valde att vispa äggsmeten över ett vattenbad för att få ännu segare maränger, men det är valfritt.
När marängsmeten är fast och man kan vända skålen upp och ner över huvudet så är smeten klar. Sätt ugnen på 100 grader och ta fram en plåt med bakplåtspapper. Bred ut din marängsmet i cirklar med en liten fördjupning i mitten, ca 6-7 cm i diameter.
Sätt in plåten i ugnen och låt stå i 1-2 h. Stäng då av ugnen och låt dem stå kvar på eftervärme. Håll lite koll under tiden och prova lyfta dina marängbottnar, när de är tillräckligt torra och lätta, så är de klara. Härifrån kan man spara sina marängbottnar i en låda i skafferiet hur länge som helst.

Gör min apelsincurd någon eller några dagar i förväg och förvara i kylskåp.
Vid servering:
Vispgrädde
Apelsincurd
Valfri choklad
Apelsin eller clementin
Lägg upp dina marängbottnar på snygga assietter. Vispa grädden och hacka chokladen. Lägg först ett par matskedar apelsincurd direkt på marängbotten. Fortsätt med en lite mindre klick vispad grädde och pynta sedan med hackad choklad och en bit apelsin eller clementin. Servera din marängefterrätt med apelsincurd och låt er väl smaka!


