Gastro Natur i Limstensgruvorna

-

I samarbete med Örebrokompaniet

Sista helgen i augusti så fick jag möjligheten att delta på Gastro Natur i Örebro. Gastro Natur var en av finalisterna i Placebrander of the year 2019, så det kändes otroligt häftigt att få vara med på detta. Gastro Natur var på tre ställen i år. Den första ute på Hjälmaren (som bland annat Matplatsen besökte), den andra vid lägerelden ute i skogen och den sista i Limstensgruvorna (se även Daniels inlägg).

Kvällen började med att vi blev upplockade vid Stortorget i Örebro och utskjutsade till Tryggeboda och Limstensgruvorna. Där bröts det limsten (kalksten) för över 100 år sedan, och området har med tiden blivit ett naturreservat. Men just den här kvällen var det istället uppdukat för middag. Vi fick gå en bit från parkeringsplatsen men blev bjudna på tilltugg och dryck ett par gånger längs vägen.

Limstensgruvorna

Vi följde spängerna längre och längre in skogen och kom till slut fram till gruvan där vi skulle inta vår middag. Såå härlig stämning, såå vacker inramning och omgivning, såå vackert uppdukat, en pianist som satt och spelade för oss.. Allt var bara magiskt!

Pianist
Kvällens pianist
Roger Hjälm
Kvällens initiativtagare och krögare Roger Hjälm i mitten med sommelier Hanna till höger

Vi blev hälsade välkomna och fick sätta oss till bords och börja lära känna våra bordsgrannar. Jag och Daniel hade två andra par intill oss och vi fick lära oss en hel del om att vara gräsmatteodlare till att jobba med säkerhetslösningar och även områdesansvarig optiker. Vi fick också berätta om hur vi från Östersund haft möjligheten att närvara vid en middag utanför Örebro och vad vi gör till vardags.

Middagssällskap Gastro Natur
En del av vårt middagssällskap där vi har gräsmatteodlerskan närmast till höger om Daniel och sen områdesansvarig optiker

Middagsrätterna Gastro Natur

Väl till bords så blev vi serverade den ena magiska maträtten efter den andra, alltid väl komponerat med passande dryck. Hela tiden vackert upplagt och otroliga smaker, så ofta som möjligt från närområdet runt Örebro.

Brioche
Brioche med trumpetsvamp, Gotlandstryffel och Bredsjö Pecorino-ost
Eldade betor
Eldade betor med getost, honung, plommon, pumpafrön
Hjorttartar
Hjorttartar med grillad majo, friterad kantarell och mangold
Abborretaco
Abborretaco med chilimajo, frasig sallad och picklad kålrabbi
Abborretaco
Abborretaco med chilimajo, frasig sallad och picklad kålrabbi

Här fick alla gästerna ta en paus och chansen att kliva upp från bordet och hinna ”pudra näsan”. Jag tog också chansen att hinna fotografera lite mera från vår omgivning.

Limstensgruvorna
Limstensgruvorna
Gastro Natur
Roger Hjälm

Mörkret börjar smyga sig på och vi sätter oss återigen till bords. Ett par rätter återstår och jag vet inte hur de ska lyckas pricka samma goda smaker på ännu fler rätter? Men tack och lov har jag fel, de har lyckats sätta även de efterföljande rätterna till magiska smaker.

Högrev med potatispure
Högrev med potatispuré, rökt sidfläsk, picklad & grillad lök och sås
Blåbärsglass
Blåbärsglass med färska blåbär, rostad vit choklad, yusu, grädde och semitorkade blåbär

Efter lite kaffe till de som vill ha och en avec, så avslutas sedan middagen. Vi får kliva upp och sakta men säkert gå biten tillbaka till vår skjuts – stigen kantas av eldkorgar, så vi behöver aldrig känna oss vilsna i skogen.

Gastro Natur

En så häftig kväll så jag finner inte ord nog för att uttrycka mig. En kväll som är väl inbäddat i mitt minne och som jag kommer att plocka fram med jämna mellanrum. Om ni får chansen att uppleva något liknande, så ta den chansen!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar