Sockrade lussebullar i långpanna

-

Jag gissar att det finns fler som mig. Som verkligen gillar lussebullar men där det sällan blir av, då det tar rätt lång tid. I år väljer jag istället att baka sockrade lussebullar i långpanna. Inte riktigt samma sak, men ändå väldigt goda! Helst ljumma tillsammans med ett glas mjölk.

Jag såg receptet och bilderna inne hos Matplatsen och kopierat hennes recept. Men har även sett liknande recept på flera olika ställen. Jag tror nog att alla blir lika bra.

Sockrade lussebullar i långpanna

2 paket saffran
2 msk mörk rom eller vatten
50 g jäst
2 dl socker
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl, men väg helst! och använd gärna bagerimjöl)
mjöl till utbakning

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå minst 30 minuter.

Skär smöret i mindre bitar och låt det bli rumstempererat. Smula jästen och blanda först med socker, så det jästen smälter och det blir en rinnande massa. Fortsätt med rumstempererad mjölk, smör och saffranrommen i en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda degen bara lite och kavla sedan ut till storleken av en långpanna. Ta fram en långpanna och lägg ett bakplåtspapper i botten. Lägg degen i långpannan och sträck ut den till hörnen. Skär rutor av degen med hjälp av en degskrapa och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Lussebullar i långpanna

Sätt ugnen på 200°C. Grädda mitt i ugnen ca 20 min (jag la över folie efter 10 min då de redan fått en fin färg). Låt svalna under bakduk och skär bullarna i de tidigare fårorna så de blir bitar. Pensla med smält smör och doppa i socker.

Lussebullar i långpanna
Lussebullar i långpanna

Serveras gärna ljumma och tillsammans med ett glas kall mjölk. Fungerar alldeles utmärkt till en kopp kaffe också.

Lussebullar i långpanna
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera