Pommes duchesse till nyårsmiddagen

-

Nyårsafton är förbi och jag hoppas att början på 2020 och vårt nya decennium har börjat bra. Jag hoppas också att ni åt riktigt gott på nyårsafton – det vore så roligt att höra om era favoriter. Här åt vi min veganska Toast Skagen till förrätt, riktigt gott fläskytterfilékött och pommes duchesse till nyårsmiddagen. Efterrätten kommer i ett eget inlägg.

Pommes duchesse är verkligen inte svårt, men det ser avancerat ut och ger potatismoset en otroligt lyxig känsla.

8 medelstora potatisar
Grädde
Smör & Rapsolja
1 ägg
Ev 1 dl riven parmesan
Salt & peppar

Skala och dela potatisarna i mindre bitar. Koka dem mjuka och häll av vattnet. Ta fram elvispen och häll i lite grädde samt lite Smör & Rapsolja. Vispa sönder potatisbitarna och fyll ev på med mera grädde och smör. Vispa inte för länge – då riskerar du att det blir tapetklister. Smaksätt med salt och peppar.

Knäck ett ägg och blanda runt. Sen höll jag precis på att riva en parmesanost för att stoppa rivet i frysen, så jag la ner ca 1 dl av riven parmesan. Låt moset svalna.

Ta fram en sprits och spritspåse. Sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Spritsa ut jämna pommes duchesse-puckar och sätt sedan in plåten i ugnen. Låt stå ca 10-15 min (också beroende på hur stora puckar du gjort) så potatisen får en gräddad yta.

Pommes duchesse

Till våra Pommes duchesse så åt vi fläskytterfilé samt ugnsbakade rödbetsklyftor.

1 fläskytterfilé
Smör & Rapsolja
Vatten
Soja
Salt & peppar
Grädde
Ev grön tabasco

Skär fläskytterfilé i tunna skivor och stek dem i en stekpanna, på båda sidor. När alla skivor blivit stekta kan du lägga ner alla omlott i samma stekpanna och fylla på med lite vatten och soja. Sätt på ett lock och låt köttet få puttra. Smaksätt med salt och peppar.

När det närmar sig servering, häll på lite grädde runt om köttbitarna och vänd dem så allt blandas. Blanda ev i några stänk grön tabasco för att få lite hetta i såsen.

Lägg upp köttbitarna på ett uppläggningsfat och häll såsen över. Servera tillsammans med pommes duchesse, ugnsbakade rödbetsklyftor och en sallad.

Pommes duchesse
Pommes duchesse
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

  1. God fortsättning på det nya decenniet.

    Vi hade också Pommes Duchesse, men jag hade svårt att sprits ut dem snyggt så mannen som är kock i grund och botten fick fortsätta. Vi serverade våra till Sjötunga. Men visst är det snyggt, enkelt och blir lite extra lyxigt.

    Kram Kajsa

  2. God fortsättning! :)

    Min sambo spritsade ut ca 20 puckar, sen gick spritspåsen sönder. Men det räckte för oss, så vi nöjde oss med dessa. Ändå ett bra sätt att göra enkel mat lyxig :)

    Kramar

Kommentera