Skinkpiroger som mellanmål

-

När jag gjorde så goda köttfärspiroger för någon vecka sedan, så blev jag också sugen att prova andra smaksättningar. Jag provade att göra skinkpiroger också – vilka var minst lika goda! Ett perfekt mellanmål för både stora och små. Sen är de precis lika perfekta som sittande lunch tillsammans med lite sallad, eller varför inte en god middag.

Pirogdegen för 18 st:
30 g färsk jäst (lite mer än ett halvt jästpaket)
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 7-8 dl vetemjöl
1 tsk salt

Chilisås
Skivad skinka
Riven ost
Ev Brieost
Ägg för att pensla med

Ta fram smöret och dela i mindre bitar så blir det rumsvarmt snabbare. Smula ner jästen i en degbunke och fyll på med ljummen mjölk. Låt jästen lösa upp sig och fyll sedan på med ägget, salt och vetemjöl lite i taget. Lägg ner smörbitarna så de också kramas in i degen. Täck över degbunken och låt jäsa ca 1 timme.

Ta ut degen på en mjölad bänkskiva och ta ut 18 degbitar. Täck över och låt jäsa ca 15 min till.

Skinkpiroger

Kavla ut runda cirklar, bred på chilisås, lägg på skivad skinka och riven ost (jag gjorde även ett par med chilisås, skinka och brieost – Yummie!). Vik över degen och tryck till kanterna noga. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och sätt ugnen på 200 grader. Innan du sätter in den i ugnen, tryck till kanterna med en gaffel och pensla med ägg, så får dina piroger en snyggare yta.

Köttfärspiroger
Köttfärspiroger

Grädda i ca 12 min. Servera dina skinkpiroger tillsammans med en god sallad och gärna en klick creme fraiche eller vitlökssås.

Skinkpiroger
Skinkpiroger
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Föregående artikelKlassisk korvmacka med ägg
Nästa artikelGnocchi med St Agur

Kommentera